5 vinkkiä toimivaan pihasuunnitteluun

  Pihasuunnittelu kuuluu aina kauniin ja toimivan pihan toteuttamiseen. Koska mieluisan pihan rakentaminen on melko suuri investointi, kannattaa se tehdä alusta alkaen oikein. Ilman pihasuunnitelmaa pihan rakentamisen kokonaiskustannuksia on hankala arvioida tarkasti. Panostamalla pihasuunnitelmaan säästät aikaa, vaivaa ja rahaa kun valitset heti alkuun oikeita kasvi- ja materiaalihankintoja. Näillä vinkeillä pääset alkuun unelmiesi pihan suunnittelussa!

  1. Kartoita pihan käyttö

  Toimivan pihan suunnittelu alkaa pohtimalla mitä siellä ylipäätänsä tehdään. Onko kasvien parissa puuhastelu kivaa ajanvietettä vai haluatko mahdollisimman helppohoitoisen pihan? Pitäisikö pihalta löytyä tietty alue, jossa viettää kesän grillaukset ja kokoontumiset? Jos liikunta on lähellä sydäntä, voi ulkoa löytyvät neliöt muuttaa esimerkiksi palloilunurmikoksi tai joogatilaksi. Lapsiperheelliset saattavat harkita esimerkiksi leikkimökin tai hiekkalaatikon rakentamista. Pihasta voi luoda juuri niin monipuolisen tai yksinkertaisen kuin siitä haluaa — suunnittele se heijastamaan omia tarpeitasi ja mieltymyksiäsi!

   

  1. Selvitä luvat

  Vaikka kyseessä olisi oma tontti ja piha, saattaa joihinkin muutoksiin tarvita lupa. Ennen kuin aloitat mitään, selvitä kaavamääräykset omalta kunnaltasi. Lupaa voidaan vaatia erilaisiin rakennelmiin kuten huvimajaan, grillikatokseen tai terassin lasitukseen, sekä myös puun kaatoon tai huomattaviin maisemallisiin muutoksiin.

   

  1. Visualisoi

  Visualisointi on jokaisen projektin kulmakivi, ja myös pihasuunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää piirtää kaikkien toteutettavien kohteiden sijainnit. Samalla kun mietit sijoittelua, pohdi käyttökohteiden pysyvyyttä ja muuntautuvuutta. Hiekkalaatikolle ei ehkä tule enää käyttöä muutaman vuoden päästä, mutta myöhemmin siitä saisi kätevän yrttilaatikon. Voi myös olla, että haaveilet paljusta saunatilan läheisyyteen, mutta hankintaa toistaiseksi vielä siirretään. Piha elää asukkaidensa mukana ja myös sen käyttötarpeet tulevat muuttumaan vuosien varrella. Pyri ottamaan mahdollisimman moni seikka huomioon nyt sekä tulevien vuosien aikana.

   

  1. Valitse sopivat kasvit

  Ennen istutettavien kasvien valintaa tulee selvittää niiden kasvuolosuhteet. Kuinka paljon piha saa valoa? Seuraa auringon liikettä vuorokauden aikana. Pidä mielessä se, että auringon rata muuttuu vuodenajasta riippuen. Keväällä valoisa paikka ei ole välttämättä enää sitä kesällä, kun lehtipuiden lehdet tuovat varjoa. Ota selvää myös maaperän koostumuksesta ja kosteudesta. Monesti paras vaihtoehto on valita helppohoitoisia kasvilajikkeita, jotka menestyvät omalla kasvupaikallaan lähes itsestään.

   

  1. Suunnittele arkiset asiat

  Pihan kulkuväylät tulee suunnitella käytännöllisiksi. Ihmiset ovat taipuvaisia oikomaan, joten pidä huoli siitä, että hienojen koristelujen sijasta kulkureitti osuu oikeaan paikkaan. Mieti myös huolella läpi kaikki ne arkisetkin seikat, kuten autojen paikat, kompostointi ja jätehuolto sekä niiden sijainti pihalla. Lumelle tulee esimerkiksi löytyä tilaa ja sen kasaus tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi.