Asuntomurtojen ehkäisy

  Asuntomurtojen ehkäisy

  Murtautumiset ovat ikäviä ja harmittavan yleisiä etenkin kesällä, kun ihmiset ovat mökeillä. Onneksi niitä voi kuitenkin ennaltaehkäistä hyvin muutamilla konsteilla ja muistisäännöillä. Verhoja kannattaa esimerkiksi pitää auki jopa silloinkin kun et ole kotona sillä niiden sulkeminen voi viestiä siitä, että olet poissa maisemista. Mikäli olet poissa kotoa pidemmän ajan, kannattaa siitä kertoa naapureille, jotta he voivat olla valppaampia. Myös sanomalehtien tilaus kannattaa peruuttaa ja ilmaisjakelut kieltää ettei kasaantuva pinkka postia herätä kiinnostusta varkaissa. Tärkein suojakeino on kuitenkin ennen kaikkea kunnon lukitus, sillä useimmat varkaat päättävät tulla sisään helposti avattavan oven tai ikkunan takia. Tehokkaan suojautumisen tavoitteena on siis tehdä murtovarkaan työ mahdollisimman hankalaksi.

   

  Riittävä lukitus

  Sylinterilukko on tyypillistä uppolukkoa turvallisempi vaihtoehto. Sen asennuksessa huomioitavaa on oven lukon syvyys sekä jousikuormitteisen salvan ja lukkotapin välinen etäisyys. Sylinterin pituus on sama kuin oven paksuus, eli tyyppillisesti 60 mm. Suoriudut lukon vaihdosta helpoiten jos uuden lukon runko ja vastalevy ovat pituudeltaan vanhaa lukkoa vastaavat. Voit asentaa sylinterilukon myös liukuoviin- tai ikkunoihin. On hyvä idea laittaa lukko esimerkiksi katto- tai vessanikkunoihin, sillä joskus varkaat tunkeutuvat sisälle myös epätyypillisten reittien kautta.

   

  Asentamalla koteloidun vastakappaleen murtovaras ei voi työntää sulkutappia tai varmuussalpaa sisään ruuvimeisselillä. Jotta voit asentaa sen, on porattava riittävän suuri upotus ovenkarmiin. Kannattaa myös harkita monipistelukkoa, joka suojaa ovea kolmesta eri kohdasta. Sen asennus tehdään samalla tavalla kuin yhden pisteen lukko, mutta lukon vastalevy ylettyy oven koko korkeudelle.

   

  Ulko-oveen saat lisää suojaa asentamalla lisälukon, joka kiinnitetään samalla tavalla kuin päälukko. Jos ovessasi on tilanpuutetta, voit myös asentaa pintalukon oven sisäpuolelle. Jos murtovaras on irrottanut oven saranatapit, voivat oveen asennettavat murtosuojatapit estää oven irtiottamista.

   

  Muita turvautumiskeinoja

  Jos talossasi on pohjakerros tai kellari, voit asentaa ikkunoiden eteen turvakalterit, joita löytyy yleensä valmiina tyypillisiin ikkunakokoihin. Poikkeavan kokoisille ikkunoille on tehtävät turvakalterit itse. Voit myös vaihtoehtoisesti kiinnittää ikkunoihin tarrakalvon, jolloin ikkuna ei rikkoudu särkyessään. Kalvon kiinnitys on helppoa; leikkaa se vain oikean kokoiseksi ja kiinnitä lasiin.

   

  Varkaat voivat iskeä myös ollessasi kotona vaikka sitä tapahtuukin harvemmin. Ovisilmän avulla pidät huolen siitä, että kutsumattomat vieraat pysyvät loitolla, ja turvasalpa tai oviketju estävät tunkeutujien pääsyä mikäli aiot tarkistaa kuka oven takana on.

   

  Yhdistelmälukolla toimiva kassakaappi varmistaa sen, että arvoesineet tai tärkeät asiakirjat pysyvät tallessa murtovarkauksen tai tulipalon sattuessa. Turvallisin paikka kassakaapille on esimerkiksi jonkun kaapin sisällä seinään asennettuna, tai seinään tehdyssä syvennyksessä.

   

  Turvajärjestelmän omaava koti joutuu harvemmin murron kohteeksi. Murtohälytin on siis hyvä keino vähentää riskiä, ja tilanteen sattuessa päälle tulla heti tietoiseksi varkaasta. On myös olemassa palveluita, jotka hälytyksen soidessa lähettävät vartijan paikan päälle tutkimaan asiaa.