Näin saat neliösi hyötykäyttöön

  Pienten asuntojen sisustamiseen vaaditaan usein kekseliäisyyttä ja luovia kikkoja, jotta neliöt saadaan mahdollisimman järkevästi käytettyä. Paras keino mahduttaa kaikki tarvittava pieneen kotiin on keksiä fiksuja säilytysratkaisuja sekä hankkia muunneltavia huonekaluja, joilla on useampi eri käyttötarkoitus. Muunneltavat huonekalut voidaan usein myös piilottaa pois tieltä tarpeen vaatiessa, jolloin lattiatilaa saadaan säästettyä.

  Käytännöllisiä säilytysratkaisuja

  Huoneista löytyvä tila kannattaa käyttää hyväksi korkeussuunnassa. Kirjahyllyt ja kaapistot, jotka ulottuvat kattoon asti pitävät sisällään paljon tavaraa, mutta vaativat vähän lattiatilaa. Kaikki hyllyt ja kaapistot kannattaa kuitenkin kiinnittää seinään, jotta mahdollisilta tapaturmilta vältytään. Mitä korkeampi hylly sitä suuremmalla syyllä tulee kiinnityksestä huolehtia. Riippuen seinän materiaalista, kiinnitykseen käytetään joko pelkästään ruuveja tai ruuveja tulppien kanssa.

  Jos omistat pienen, mutta korkeakattoisen asunnon harkitse korokkeen rakentamista. Korokkeen päällä oleva makuuhuone on paitsi tyylikäs myös erittäin käytännöllinen sillä sen alle saadaan kätkettyä runsaasti tavaraa. Myös parven rakentaminen on oiva tilaratkaisu pieneen kotiin mikäli huonekorkeutta löytyy vähintään 2,9 metriä. Sen alla oleva tila voi toimia esimerkiksi vaatehuoneena, joka saadaan verhojen avulla kätevästi piiloon.

  Monikäyttöiset huonekalut

  Pienen asunnon parhaimpia tilansäästäjiä ovat kalusteet, joilla on monta eri funktiota. Kätevimmillään yhdellä huonekalulla on useampi käyttötarkoitus. Klassinen esimerkki on olohuoneen vuodesohva, joka tilanteen tullen levittäytyy nukkumapaikaksi vieraille. Samoin lattialla oleva kirstu voi toimia sekä kahvipöytänä että säilytyspaikkana vilteille ja tyynyille.

  Seinänvierustat kannattaa hyödyntää muuntuvilla kalusteilla. Muuntuvat huonekalut kasvavat, pienenevät tai niistä voi muodostaa erilaisia kokonaisuuksia. Pieneen asuntoon ei kannata ottaa suurta ruokapöytää, mutta pöytä, joka tarvittaessa saadaan levitettyä suuremmalle porukalle on järkevä hankinta. Seinään kiinnitettävä taittuva työpiste on sopiva niille, jotka tekevät töitä kotona. Kun pöytä taitetaan kiinni, saadaan samalla paperit ja tietokone pois näkyvistä. Yhä enenevin määrin näkyy pieniä sijoitettavia tasoja tai pöytiä, joilla pidetään tietokonetta.