Näin ylläpidät omakotitalon arvoa

Omakotitalon arvon säilyttäminen edellyttää säännöllistä ylläpitoa ja huoltoa. Kodin kuntoa ja mahdollisia korjaustarpeita kannattaa seurata jatkuvalla havainnoinnilla sekä ammattilaisen tekemällä kuntotarkastuksella.

Suurin osa työstä on ennakoivaa suunnitelmallisuutta, joka vaikuttaa kodin viihtyisyyteen, turvallisuuteen, ympäristövaikutuksiin, kustannuksiin ja talon arvoon. Hyvin ylläpidetty ja säännöllisesti huollettu omakotitalo säilyttää kuntonsa ja arvonsa pitkään.

Muista säännöllinen hoito ja kunnossapito

Omakotitalon hoitaminen koostuu päivittäisistä pienistä teoista, kuten viallisten kohteiden kunnostamisesta, ilmanvaihtoventtiilien ja lattiakaivojen puhdistamisesta sekä teknisten laitteiden suodatinten vaihtamisesta. Lisäksi hoitotoimiin kuuluvat jätehuolto ja piha-alueiden ylläpito, kuten rännien ja salaojakaivojen putsaaminen.

Kunnossapito tarkoittaa talon ominaisuuksien säilyttämistä korjaamalla tai uusimalla vialliset ja kuluneet osat. Korjaustöissä on tärkeää, ettei kiinteistön laatutaso muutu olennaisesti.

Kunnossapitotöihin kuuluvat esimerkiksi katon uusiminen ja julkisivuverhouksen huoltomaalaus.  Korjaustoimenpiteissä vältytään turhalta työltä ja kuluilta, kun työt tehdään johdonmukaisessa järjestyksessä. Esimerkiksi julkisivuverhous ja ikkunanvaihdot kannattaa tehdä samassa yhteydessä.

Vältä kosteusvauriot

Kosteuden aiheuttamat vauriot ovat omakotitalon omistajien yleisimpiä riesoja. Mitä pidempään kosteusvaurion hoitamista viivytetään, sitä enemmän se aiheuttaa haittaa ja leviää todennäköisemmin talon muihin rakenteisiin. Usein korjauksiin ryhdytään vasta, kun vaurio voidaan nähdä silmin tai asukkaat alkavat oireilla rakennelmien sisällä tapahtuneesta vuodosta. Tarpeeksi pitkälle edennyt vuoto tarkoittaa laajempaa purkutyötä ja suurempaa laskua.

Paras keino ehkäistä kosteusvauriot on tutkia talo säännöllisesti ja johdonmukaisesti. Mitä vanhempi rakennus on, sitä useammin tarkistuksia kannattaa suorittaa. On tärkeää, että talon ilmanvaihto on aina päällä ja sitä tehostetaan, kun kosteuskuorma kasvaa esimerkiksi saunan käytöstä. Pidä myös huoli, ettei ilmankostuttimessa koskaan seiso vettä ja että se putsataan huolellisesti aina ennen uutta täyttöä.

Kirjaa ylös tehdyt työt

Kaikki huolto- ja korjaustoimet kannattaa kirjata huoltokirjaan, jota vilkaisemalla saadaan yleiskuva talon historiasta. Ilman dokumentointia vuosia sitten tehdyt korjaukset unohtuvat helposti, mikä hankaloittaa tulevaisuudessa mahdollista myyntitilannetta.

Lisäksi kannattaa laatia pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS, sillä sen sisältämän tiedon pohjalta voidaan ennakoida ja budjetoida tulevat remontit. PTS kertoo, milloin on oikea ajankohta korjauksille ja antaa korjaustoimenpiteille kustannusarvion seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.