Painavien kalusteiden asentaminen seinille

  Painavien kalusteiden asentaminen seinille

  Ostitko uuden taulutelevision, kaapiston tai jonkun muun seinälle menevän kalusteen? Ennen kuin ryhdyt poraamaan reikiä sen asentamista varten, on hyvä selvittää onko seinäsi kipsilevyä, betonia vai puuta. Seinän materiaalin lisäksi myös kiinnitettävän esineen painolla on merkitystä —kevyt taulu kuormittaa kiinnikettä vähemmän kuin esimerkiksi kirjahylly. Samat kiinnikkeet käyvät useisiin eri pintoihin, mutta kiinnittämällä ne oikealla tavalla edesautat seinän säilymistä ehjänä.

   

  Kipsilevyseinä

  Kipsilevyn rei’ittämiseen käy pienitehoinen pora tavallisella terällä. Huomioitavaa on kuitenkin se, että tavalliset ruuvit ovat haastavia kiinnittää kipsilevyseinään, eli jos haluat, että kiinnitettävä esine pysyy varmasti paikallaan, kannattaa käyttää asianmukaisia kipsille tarkoitettuja tulppia ja ankkureita.

   

  Puuseinä

  Jos kiinnität puuseinälle esimerkiksi hyllyjä, kannattaa kiinnitykseen käyttää ruuveja. Oikea ruuvi tulee valita puulajin mukaan, mutta sen kiinnitykseen sopii akkuruuvinväännin. Jos veto kohdistuu poikkisuuntaan, kuten tauluja tai peilejä kiinnitettäessä, pelkkä naula riittää.

   

  Kiviseinä

  Tarvitset tehokkaan iskuporakoneen kovapalaterällä mikäli seinäsi on kiveä. Tiili- ja betoniseiniin on hyvä käyttää 6 mm kiinnitystulppia, mutta jos tarkoituksena on asettaa raskaampia kalusteita on hyvä valita muutamaa millimetriä suuremmat.

   

  Vinkkejä

  • Saat selvää seinän materiaalista sitä koputtelemalla. Esimerkiksi kipsilevyn tunnistaa ontosta äänestä, ja betoni on lähes äänetön
  • Varmista ettei seinän sisällä ole vesi- tai kaasuputkia tai sähköjohtoja ennen kuin alat poraamaan
  • Poraa reiät aina kohtisuoraan. Voit käyttää apunasi porakoneen päälle laitettavaa magneettista minivatupassia
  • Siisti reikä imurilla kun reikä on ainakin 5 mm tulppaa pitempi
  • Arvioi paljonko asennettava kaluste sekä sen kannattelema tavara painaa, ja valitse kiinnikkeiden määrä sen mukaan