Näin valmistelet talosi talvikuntoon

  Syyslehtien putoamisen jälkeen kannattaa pikkuhiljaa aloittaa talon valmistelu talvea varten. Muutamalla helpolla toimenpiteellä ennaltaehkäiset mahdolliset kosteus- ja pintavauriot, sekä pidät huolen siitä ettei talosi päästä kylmää ilmaa sisään. Samalla varmistat talosi arvon säilymisen kun talven jälkeisiä korjaustoimenpiteitä ei ole tarpeen tehdä.

  Huolla rakenteiden pinnat

  Talon ulkoseinäpinnat on tärkeä huoltaa ennen pakkasten tuloa. Sade, sulava lumi ja kosteus tekevät hallaa puulle, ja pakkanen vaurioittaa kosteita lautoja. Jos siis asut puutalossa tarkista, että kaikki pinnat ovat hyvin maalattu. Paljaat kohdat on hyvä käsitellä värittömällä puuöljyllä, joka pitää kosteuden poissa. Tiilitalojen pintoja tarkastellessa tulee katsoa, että saumat ovat täynnä, laasti on hyvin kiinni, ja ettei laastissa ole reikiä.

  Puhdista sadevesikourut

  Täynnä lehtiä ja likaa olevat vesikourut muodostavat talvella paksuja jääkalikoita, jolloin sulava vesi ei kulje syöksytorviin ja valuu kourujen yli. Kosteusvaurion riski kasvaa, jos vesi valuu talon seiniä pitkin ikkunoihin asti.

  Vesikourujen puhdistamisessa kannattaa nousta joko tikkaille tai katolle, jotta pääset kunnolla katsomaan kourujen sisälle. Voit käyttää puhdistamiseen esimerkiksi pitkävartista harjaa tai jotain muuta sopivaa apuvälinettä, jolla lika työntyy pois. Mahdollisten tukosten varalta on lisäksi hyvä tarkistaa sadevesikaivot. Ylimääräinen maa tai roska on hyvä kaivaa pois tieltä, jotta vesi pääsee virtaamaan kunnolla viemäriin.

   Valmistele piha talvikuntoon

  Ennen pakkaskelien saapumista varmista, että pihalta löytyy hiekoitussepeliä liukkaita kelejä varten. Kiinnitä myös huomiota ulkovalojen toimivuuteen sekä riittävyyteen. Jos haluat lisää valaistusta piha-alueelle, kannattaa siihen kuuluvat työt aloittaa hyvissä ajoin ennen pimeää vuodenaikaa. Tarkista lisäksi pihalla olevien jäteastioiden renkaiden ja kansien kunto. Jäteastiaa on hyvä liikutella aina silloin tällöin, jottei se jäädy maahan kiinni.

  Estä kesämökin kosteusvaurio

  Murtovarkauksien ohella yleisin vakuutuksesta korvattava vahinko kesämökeillä liittyy putkirikkoihin. Putki hajoaa herkästi pakkasella, kun siihen jäänyt vesi jäätyy ja laajentuu. Kun vesi sulaa kevään myötä, saattaa ikävänä yllätyksenä tulla vesivahinko. Paras keino estää vuotovahingot on sulkea päävesihana tai kaivopumppu ennen kuin lähdet mökiltä ja olet poissa vähintään viikon. Sadevesikourut on hyvä puhdistaa myös kesämökillä, etteivät jäätyneet lehdet ja jääkalikat pääse aiheuttamaan kosteusvaurioita.