Ullakon rakentaminen – ota nämä asiat huomioon ennen rakennustöiden aloittamista

  Ullakon rakentaminen – ota nämä asiat huomioon ennen rakennustöiden aloittamista

  Jos talo käy ahtaaksi esimerkiksi perhekoon kasvaessa, mutta ajatus rakkaasta kodista tuntuu ikävältä, ovat talon laajentaminen tai ullakon hyödyntäminen varteenotettavia vaihtoehtoja. Näistä jälkimmäinen on huomattavasti edullisempi toteuttaa, ja ullakon käyttöönottamisella voi tulla reilusti lisäneliöitä. Oikein toteutettuna ullakon rakentaminen voi myös nostaa talosi arvoa. Ennen rakennushommiin ryhtymistä kannattaa kuitenkin ottaa nämä seuraavat asiat huomioon.

  1. Selvitä rakennusluvat. Kun ullakko halutaan esimerkiksi liittää muun talon asuintilaksi, sitä on luonnollisestikin koskettava samat määräykset kuin muitakin asuintiloja. Nämä määäräykset määrittelevät mm. minimihuonekoon, ikkunoiden määrän, lämmöneristyksen tason sekä paloturvallisuuden kannalta olennaiset hätäpoistumistiet. Vähäiselle käytölle jäänyt vintti voidaan myös ottaa käyttöön ns. käyttöullakoksi, jolloin lupia ei sinänsä tarvita. Asunto-osakeyhtiöiden tapauksissa vaaditaan kuitenkin muiden osakkaiden suostumus ja yhtiökokouksen päätös.

  2. Valitse sopiva lämmöneritysmateriaali. Vintti on luonnollisesti viileä, joten asianmukaiset lämmöneritykset ovat välttämättömiä. Polyuretaanieristelevyt sopivat lämmöneritykseen sillä niillä saadaan ohuempia eristepaksuuksia ja siten tilavampia ullakkohuoneita. Uretaanilevyjen asentaminen on helppoa, mutta hankintahinnaltaan ne ovat myös huomattavasti kalliimpia kuin villaeristeet.

  3. Ilmanvaihdon suunnittelu. Ratkaisu ullakon ilmanvaihdolle tulisi suunnitella hyvin ennen toteutusta. Suositeltavaa on käyttää samaa ilmanvaihtotapaa ullakkotiloissa kuin muissakin tiloissa.

  4. Sähkötarpeen kartoitus. Mieti, montako pistorasiaa haluat ullakkoosi sekä millaisen valaistuksen? On erityisen tärkeää tarkistaa mikä on talosi sähkökeskuksen nykytaso sillä ullakon sähköt liittyvät aina siihen.

  5. Mahdollinen putkisto. Mikäli ullakolle rakennetaan wc- tai kylpuhuonetila, on viemäristön oikeanmukainen suunnittelu välttämätöntä. Pidä mielessä se, että uuden kylpyhuoneen rakennus vaatii aina hyväksynnän rakennusvalvontaviranomaiselta.