Ota nämä viisi asiaa huomioon, jos haaveilet omakotitalon rakentamisesta

Moni haaveilee omakotitalon rakentamisesta saadakseen juuri omaan makuunsa ja omiin tarpeisiinsa sopivan kodin. Myös neliöhinta pysyy yleensä kohtuullisena, vaikka kustannuksiin lisätään tontin ostohinta. Usein omakotitalon rakentaminen kuitenkin kuluttaa odotettua enemmän aikaa ja hermoja, eivätkä asiat aina mene odotetulla tavalla. Jos suunnittelet rakennusprojektin huolella, voit säästyä monelta harmilta.

1. Tarkista tontin sopivuus

Rakennusprojekti alkaa aina sopivan tontin löytämisellä. Vasta sen jälkeen voidaan ryhtyä pohtimaan sopivaa talomallia. Tontin on oltava määräyksiltään ja ilmansuunniltaan sopiva suunniteltavalle talolle.

2. Laadi realistinen budjetti

Ennen rakennustöiden aloittamista projekti kannattaa suunnitella alusta loppuun. Vasta sen jälkeen voidaan arvioida talon ja pihan rakennuskustannukset. Kustannuksissa kannattaa olla realistinen. Budjetissa on oltava varaa myös mahdollisiin yllätyksiin.

Usein omakotitalon rakentaja valitsee valmiin talopaketin talotehtaan kuvastosta. Talopaketin hinta on yleensä vain noin kolmannes koko projektista. Kaksi kolmasosaa budjetista menee muun muassa paketista puuttuviin materiaaleihin, perustuksiin, putki- ja sähköasennuksiin, työmaakustannuksiin sekä sisustukseen. Lisäksi itse tontti on oma erillinen kulunsa, ja siihenkin voidaan joutua tekemään maanrakennustöitä.

Talo voidaan rakentaa myös niin sanotusta pitkästä tavarasta. Tällöin rakennusmateriaalit tilataan suoraan työmaalle, missä ne käsitellään, työstetään ja lopulta asennetaan. Vaihtoehto sopii niille, jotka haluavat olla mukana projektissa omin käsin tai joilla on esimerkiksi rakennustaitoinen sukulainen. Pitkästä tavarasta rakentamalla voi säästää, mutta säästö riippuu omasta työpanoksesta.

3. Käänny ammattilaisten puoleen

Oman talon rakentaminen on yksi elämän suurimmista investoinneista. Siksi talon suunnitteluun ja toteuttamiseen kannattaa hankkia vastuulliset ja ammattitaitoiset tekijät. Talon suunnittelee yleensä arkkitehti, jonka lisäksi tarvitaan rakenneinsinöörin, LVI-suunnittelijan sekä pihan pintavesisuunnittelijan palveluita.

4. Satsaa toimivaan pohjapiirrustukseen

Omakotitalon rakennuttajilla on usein näkemys unelmiensa kodista. He tietävät esimerkiksi, millaisen keittiön tai olohuoneen haluavat. Arkkitehdin avulla saa tehtyä toimivan pohjapiirrustuksen, jossa otetaan huomioon sekä käytännölliset että esteettiset toiveet.

5. Aloita pihan suunnittelu ajoissa

Kauniin ja toimivan pihan rakentamiseen voi kulua yllättävän paljon rahaa. Pihaan kannattaa varata vähintään 10 prosenttia koko rakennusbudjetista. Taloa rakentaessa kannattaa miettiä, mitä tarvikkeita tai materiaaleja voidaan käyttää pihan rakentamisessa.

Perustusten kaivamisesta saattaa esimerkiksi jäädä materiaalia, jota voidaan myöhemmin käyttää piharakentamisessa. Samaa kaivinkonetta, joilla kaivetaan talon perustukset, voidaan käyttää pihamaan muokkaamiseen, jolloin sitä ei tarvitse tilata paikalle kuin kerran. Suunnittelemalla etukäteen säästät sekä rahaa että vaivaa!