Unelmoitko omakotitalon rakentamisesta, ota nämä asiat huomioon

  Monet haaveilevat omakotitalon rakentamisesta, koska silloin voi rakentaa juuri oman näköisen ja omiin tarpeisiin sopivan kodin. Myös neliöhinta pysyy yleensä mielekkäänä vaikka rakennuskustannuksiin lisättäisiin tontin ostohinta. Usein omakotitalon rakentaminen voi kuitenkin viedä odotettua enemmän aikaa sekä hermoja, kun asiat eivät menekään ihan putkeen. Hyvällä suunnittelulla voit säästyä monelta kompastuskiveltä.

  1. Tarkista tontin sopivuus

  Rakennusprojekti alkaa aina ensin sopivan tontin löytämisellä, jonka jälkeen vasta voidaan aloittaa eri talomallien pohtimista. Tontin tulee olla määräyksiltään ja ilmansuunniltaan sopiva suunniteltavalle talolle.

  1. Laadi realistinen budjetti

  Koko projektin suunnitelma on hyvä tehdä heti alusta pitäen. Vasta sen jälkeen voidaan kunnolla arvioida talon rakennuskustannukset, pihaa unohtamatta. Kustannuksissa kannattaa olla realisti; on hyvä laatia budjetti, jossa on varaa myös mahdollisille yllätyksille.

  Monesti valitaan valmis talopaketti talotehtaan kuvastosta. On hyvä pitää mielessä, että talopaketin hinta on yleensä noin kolmannes koko projektista; kaksi kolmasosaa hinnasta menee muun muassa paketista puuttuviin materiaaleihin, perustuksiin, putki- ja sähköasennuksiin, työmaakustannuksiin sekä sisustukseen. Lisäksi myös itse tontti on oma erillinen kulu, ja siihenkin mahdollisesti voidaan joutua tekemään maanrakennustöitä.

  Talo voidaan rakentaa myös “pitkästä tavarasta”, mikä tarkoittaa sitä, että rakennusmateriaalit tilataan suoraan työmaalle, jossa ne käsitellään, työstetään ja viimeisimpänä asennetaan. Tämä vaihtoehto kannattaa mikäli haluat olla projektissa mukana konkreettisesti, tai sinulla on esimerkiksi rakennustaitoja omaava sukulainen. Pitkästä tavarasta rakentaminen voi merkitä säästöä, vaikkakin säästäminen riippuu melko paljon omasta työpanoksesta.

  1. Käänny ammattilaisten puoleen

  Monille oman talon rakentaminen on elämän suurimpia projekteja sekä investointeja. Tästä syystä kannattaa talon suunnitteluun ja toteuttamiseen hankkia vastuulliset ja ammattitaitoiset tekijät. Talon suunnittelee yleensä arkkitehti, jonka lisäksi välttämättömiä ovat myös rakenneinsinööri talon rakenteita varten, LVI-suunnittelija sekä pihan pintavesisuunnittelija.

  1. Satsaa toimivaan pohjapiirrustukseen

  Omakotitalon rakennuttajilla on usein jonkinlainen visio unelmiensa kodista; tiedetään esimerkiksi millainen keittiö halutaan tai mitä toivotaan olohuoneelta. Arkkitehtin kanssa saat tehtyä parhaiten toimivan pohjapiirrustuksen, joka ottaa huomioon niin käytännölliset kuin esteettiset seikat.

  1. Aloita pihan suunnittelu ajoissa

  Mieluisan ja toimivan pihan rakentamiseen voi mennä yllättävän paljon rahaa. Joidenkin arvioiden mukaan pihaan kannattaa varata ainakin 10 prosenttia koko rakennusbudjetista. On kustannustehokasta miettiä mitä kaikkea pihalle voidaan jättää, mikä myöhemmin voi tulla käyttöön. Perustusten kaivamisen jäljiltä saattaa esimerkiksi jäädä käyttökelpoista materiaalia, jota voidaan myöhemmin käyttää piharakentamisessa. Samaa kaivinkonetta, joilla talon perustuksia kaivetaan, voidaan myös käyttää pihamaan muokkaamiseen, jolloin sitä ei ole tarpeen tilata useampaan kertaan. Suunnittelemalla etukäteen säästät sekä rahaa että vaivaa.