Vesikatteen asennus

  Näin vesikate asennetaan!

  Kesä pitää sisällään kaikenlaista projektia tee-se-itse-ihmisille. Varsinkin omakotitalossa asuvat saavat nauttia pihan ehostamisesta, terassin kunnostamisesta tai vaikka leikkimökin rakentamisesta. Näiden lisäksi on olemassa kaikenlaista muutakin hyödyllistä puuhaa, joiden parissa kesäpäivät sujuvat leppoisasti.

   

  Yksi niistä on kattoremontti, johon kuuluu vesikatteen uusiminen. Vesikatteella tarkoitetaan talon katon vettä pitävää osaa, jonka tehtävänä on vastaanottaa ja johtaa sadevesi pois. Katon ollessa se talon osa, joka altistuu monelle eri rasitukselle, kuten auringon säteilylle ja lämpöliikkeelle, vesikatteen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat veden eristys ja pitkäkestoisuus.

   

  Vaihtoehtoja on runsaasti

  Vanhimpia vesikatetyyppejä Suomessa ovat turvekatto, pärekatto sekä olkikatto. Myöhemmin käyttöön otettiin nykyaikaisempi huopakatto, jonka materiaaliin imeytettiin pikeä ja käsiteltiin pinta sirotteella. Kyseinen kattotyyppi on edelleen yleisessä käytössä, mutta sen suosio on laskenut ajan saatossa sen vuoksi, että materiaali kaipaa paljon huoltoa, jottei se menisi pilalle ennen aikojaan. Huopakatteen vahvuuksiin kuuluu kuitenkin sen äänettömyys, asentamisen helppous sekä edullinen hinta.

   

  Toiseksi yleisin kattotyyppi Suomessa on tiili- tai kuitusementtikate. Kyseisten kattojen valikoima on ulkonäön puolesta hyvin laaja ja sopiva vaihtoehto on usein helppo löytää. Tiilikaton asentaminen käy myös helposti parissa päivässä, sillä yksinkertaisimmillaan ne ladotaan paikoilleen yksitellen toinen toisensa perään. Materiaalina tiilikatto on hyvin pitkäikäinen ja ulkonäöltään näyttävä.

   

  Teräs on yleisin kattomateriaali

  Tänä päivänä suurin osa vesikatteista valmistetaan teräksestä. Kyseisestä materiaalista valmistettuja vaihtoehtoja löytyy useita, mutta tyypillisin on jokin näistä neljästä: teräsmuotokate, konesaumattu kate, konesaumattua muistuttava muotokate tai suora profiilikate. Uusista teräskatoista löytyvän pinnoitteen vuoksi valmiita värivaihtoehtoja on reilusti saatavilla eikä hintakaan kuluttajan päätä huimaa. Sinkitetyn teräskaton miinuspuolena toimii se, että katto vaatii ajoittain maalausta näyttääkseen hyvältä. Muuten kyseinen kattotyyppi on erittäin pitkäikäinen ja säänkestävä.

   

  Asennus käytännössä

  Käytännössä vesikatteen asentaminen tapahtuu niin, että vanha vesikate puretaan ja purkujäte toimitetaan kaatopaikalle. Tämän jälkeen katon rakenteet ja läpivientien kunto on syytä tarkistaa, jotta uudella vesikatteella olisi varmasti hyvä pohja. Sen jälkeen katolle asennetaan ruoteet ja aluskatteet valitun materiaalin edellyttämällä tavalla. Lopuksi uudet materiaalit nostetaan katolle ja asetetaan paikoilleen asianmukaisesti. Remontin jälkeen suoritettavassa lopputarkastuksessa varmistetaan, että asennus on onnistunut juuri niin kuin pitää.