Vinkkejä asuntomurtojen ehkäisyyn

  Kesällä on ihanaa nauttia mökkeilystä, mutta valitettavasti lomailijoiden tyhjiksi jäävät asunnot houkuttelevat helposti murtovarkaita. Onneksi on konsteja ja muistisääntöjä, joiden avulla murtovarkauksia voi ehkäistä.

  Esimerkiksi verhot kannattaa pitää auki myös silloin, kun et ole kotona, sillä niiden sulkeminen on viesti siitä, että olet poissa maisemista. Pidemmistä poissaoloista kannattaa kertoa naapureille, jotta he voivat pitää silmänsä auki. Myös sanomalehtien tilaukset kannattaa peruuttaa ja ilmaisjakelut kieltää, jottei kasaantuva pinkka postia herätä varkaiden kiinnostusta.

  Tärkein suojakeino on kuitenkin kunnon lukitus, sillä usein varkaat päättävät tulla sisään, jos asunnossa on helposti avattava ovi tai ikkuna. Tehokkaan suojautumisen tavoite on tehdä murtovarkaan työ mahdollisimman vaikeaksi.

  Riittävä lukitus estää varkauksia

  Sylinterilukko on tyypillistä uppolukkoa turvallisempi vaihtoehto. Sen asennuksessa on huomioitava oven lukon syvyys sekä jousikuormitteisen salvan ja lukkotapin välinen etäisyys. Sylinterin pituus on sama kuin oven paksuus, eli yleensä 60 millimetriä. Pääset lukon vaihdossa helpoimmalla, jos uuden lukon runko ja vastalevy ovat pituudeltaan vanhaa lukkoa vastaavat. Voit asentaa sylinterilukon myös liukuoviin tai ikkunoihin. Esimerkiksi kattoikkunaan tai vessan ikkunoihin voi asentaa lukon, sillä joskus varkaat murtautuvat sisään epätavallisten reittien kautta.

  Jos asennat oveen koteloidun vastakappaleen, murtovaras ei voi työntää sulkutappia tai varmuussalpaa sisään ruuvimeisselillä. Koteloidun vastakappaleen asentamiseksi ovenkarmiin on porattava riittävän suuri upotus. Kannattaa myös harkita monipistelukkoa, joka suojaa ovea kolmesta eri kohdasta. Se asennetaan samalla tavalla kuin yhden pisteen lukko, mutta lukon vastalevy ylettyy oven koko korkeudelle.

  Ulko-oveen saat lisää suojaa asentamalla lisälukon, joka kiinnitetään samalla tavalla kuin päälukko. Jos ovessa on vähän tilaa, voit myös asentaa pintalukon oven sisäpuolelle. Jos murtovaras on irrottanut oven saranatapit, voivat oveen asennettavat murtosuojatapit estää oven irrottamisen.

  Muita keinoja lisätä turvallisuutta

  Jos talossasi on pohjakerros tai kellari, voit asentaa ikkunoiden eteen turvakalterit, joita on saatavilla valmiina tavallisimpiin ikkunakokoihin. Poikkeavan kokoisille ikkunoille on tehtävä turvakalterit itse. Voit myös vaihtoehtoisesti kiinnittää ikkunoihin tarrakalvon, jolloin ikkuna ei rikkoudu pieniksi sirpaleiksi särkyessään.

  Varkaat voivat iskeä myös, kun olet kotona, vaikka se onkin harvinaisempaa. Ovisilmän avulla tiedät, milloin oven takana on kutsumattomia vieraita. Turvasalpa tai oviketju estää tunkeutujien pääsyn sisään, kun avaat oven tarkistaaksesi, kuka sen takana on.

  Yhdistelmälukolla toimiva kassakaappi pitää arvoesineet ja tärkeät asiakirjat turvassa murtovarkauden tai tulipalon sattuessa. Turvallisin paikka kassakaapille on esimerkiksi kaapin sisällä seinään asennettuna tai seinään tehdyssä syvennyksessä.

  Turvajärjestelmällä varustettu koti joutuu harvemmin murron kohteeksi. Murtohälytin on hyvä keino varmistaa, että saat heti tiedon murtovarkaudesta. On myös palveluita, jotka hälytyksen käynnistyessä lähettävät vartijan paikan päälle.