Oikeat työkalut rakentamiseen

  Oikeat työkalut rakentamiseen

  Rakentaminen ja remontoiminen on sulavaa puuhaa kun työkalupakista löytyy oikeanlaiset työkalut. Etenkin omakotitalojen omistajien kannattaa satsata tiettyihin välttämättömiin työkaluihin sillä harvemmin niiden tarve loppuu talon valmistumisen myötä. Myös kerrostaloissa esimerkiksi pintaremontteja tehdessä on hyvät työkalut tärkeässä osassa halutun lopputuloksen saavuttamista.

  Jokaisen kodin työkaluvalikoimaan kuuluu aina vähintään porakone, jolla niin ammattilainen kuin kodin omatoiminen nikkaroija voi sekä ruuvata että porata. Porakoneita löytyy monta erilaista, ja kannattaakin miettiä konetta ostaessa sopiiko tarpeisiisi pienoisporakone, akkuporakone, iskuporakone vai poravasara. Pienoisporakone käy kodin monipuoliseen askartelukäyttöön, kuten huonekalujen kokoamiseen, mutta jos suunnittelet esimerkiksi tiilen, puun tai metallin porausta on käyttöön otettava iskuporakone. Talosi kivi- sekä betonipintojen käsittelyyn tarvitset jykevämmän poravasaran.

  Kodin laatoituksesta saat siistin ja kauniin kun valitset siihen sopivat työkalut. Ennen laatoituksen aloittamista on pintojen suoruus tarkistettava linjaimen avulla. Mahdollisia leikkauksia voi joutua tekemään kovaan keraamiseen kuivapuristelaattaan, jolloin käyttöösi tarvitset siihen sopivan laattaleikkurin. Laattojen kiinnitykseen tarvitset valitsemmillesi laatoillesi sopivaa kiinnityslaastia sekä saumojen täyttämiseen tarkoitettua sauma-ainetta.

  Kodin puupinnat kuten parkettilattiat tai puiset huonekalut luonnollisesti kuluvat vuosien mittaan. Kun esimerkiksi lattian lakkapinta on liian kulunut eikä puu ole enää suojattu, on parketin uudelleen lakkaaminen suotavaa. Ennen lakkausta on lattia kuitenkin hiottava, jota varten suositellaan nauhahiomakonetta. Kotikäyttöön suunnitellut hiomakoneet ovat helposti käsiteltäviä sekä kevyitä; suositeltavaa on kuitenkin varustautua hengityssuojaimella sekä suojalaseilla.

  Voit piristää makuu- tai olohuoneesi ilmettä listoja vaihtamalla. Uusilla listoilla ja kynnyksillä yhdistät ja rajaat seinä- ja lattiapinnat tyylikkäästi. Listojen kiinnitysmenetelmä riippuu pitkälti niiden materiaalista; suosittuja vaihtoehtoja ovat männystä tehdyt puulistat, jalopuulistat sekä MDF-listat. Listojen katkaiseminen ja leikkaaminen onnistuu helpoiten sirkkelillä, jossa on säädettävä sahauskulma. Kiinnitykseen voit valita joko naulatulpat, viimeistelynaulaimen ja -nauloja tai esimerkiksi kiinnitysmassan. Huolitellun lopputuloksen saavuttamiseen kannattaa hankkia akryylimassaa, joka peittää mahdolliset raot.