Viisi vinkkiä toimivaan pihasuunnitteluun

Kauniin ja toimivan pihan toteuttaminen lähtee aina suunnitelmasta. Pihan rakentaminen on suuri investointi, joten se kannattaa tehdä kerralla huolella. Ilman suunnitelmaa pihan rakentamisen kustannuksia on mahdoton arvioida tarkasti. Kun panostat pihasuunnitteluun, säästät aikaa, vaivaa ja rahaa. Näillä vinkeillä pääset alkuun unelmiesi pihan suunnittelussa!

  1. Kartoita pihan käyttö

Suunnittelun aluksi kannattaa miettiä, mihin pihaa aiotaan käyttää. Haluatko mahdollisimman helposti hoidettavan pihan vai nautitko kasvien parissa puuhastelusta? Pitäisikö pihasta löytyä alue, jossa voi grillata ja viihdyttää vieraita kesäisin? Liikunnan ystävät voivat varata osan pihasta palloilunurmikoksi tai joogatilaksi. Lapsiperheet kenties harkitsevat leikkimökin tai hiekkalaatikon rakentamista. Pihasta voi luoda juuri niin monipuolisen tai yksinkertaisen kuin siitä haluaa — suunnittele se heijastamaan omia tarpeitasi ja mieltymyksiäsi!

  1. Selvitä luvat

Vaikka rakennat omalle tontillesi, saatat tarvita luvan joihinkin muutoksiin. Ennen kuin aloitat muutostyöt, selvitä kaavamääräykset omalta kunnaltasi. Lupaa voidaan vaatia erilaisiin rakennuksiin, kuten huvimajaan, grillikatokseen tai terassin lasitukseen, sekä puun kaatamiseen tai huomattaviin maisemallisiin muutoksiin.

  1. Visualisoi

Visualisointi on jokaisen projektin kulmakivi, ja myös pihasuunnittelussa on tärkeää piirtää kaikkien toteutettavien kohteiden sijainnit. Samalla kun mietit sijoittelua, pohdi käyttökohteiden pysyvyyttä ja muuntautuvuutta. Hiekkalaatikolle ei ehkä ole enää käyttöä muutaman vuoden päästä, mutta myöhemmin siitä saisi kätevän yrttilaatikon. Kenties haaveilet paljusta saunatilan läheisyyteen, mutta hankinta ei ole vielä ajankohtainen. Sille kannattaa kuitenkin suunnitella jo paikka valmiiksi. Piha elää asukkaidensa mukana, ja myös sen käyttötarpeet muuttuvat vuosien varrella. Ota mahdollisimman moni seikka huomioon, jotta piha on toiveidesi mukainen sekä nyt että tulevaisuudessa.

  1. Valitse sopivat kasvit

Ennen istutettavien kasvien valintaa kannattaa selvittää niiden kasvuolosuhteet. Valintaan vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon pihaan tulee valoa. Seuraa auringon liikkeitä vuorokauden aikana ja pidä mielessä, että aurinko paistaa eri kulmasta vuodenajasta riippuen. Keväällä valoisa paikka ei välttämättä ole sitä enää kesällä, kun puiden lehdet tuovat varjoa. Ota selvää myös maaperän koostumuksesta ja kosteudesta. Usein paras vaihtoehto ovat helppohoitoiset kasvilajikkeet, jotka menestyvät omalla kasvupaikallaan lähes ilman hoitoa.

  1. Suunnittele käytännön asiat

Pihan kulkuväylät kannattaa suunnitella käytännöllisiksi. Ihmisillä on tapana oikoa, joten pidä huoli, etteivät pihan koristeet osu mahdollisille kulkureiteille. Mieti huolella kaikki arkiset seikat, kuten autojen paikat sekä kompostin ja jäteastioiden sijainti pihalla. Lumelle pitää myös löytyä tilaa ja sen kasaaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi.