Anna vanhalle leikkimökille uusi ilme

Leikkimökki on lasten ikioma paikka, jossa heittäydytään kauppa- ja kotileikkien pariin. Näillä vinkeillä saat vanhalle leikkimökillesi uuden ilmeen ja loihdit siitä taas unohtumattoman leikkipaikan.

Leikkimökin puisten pintojen kunnostaminen

  1. Pese leikkimökin pinnoilla oleva lika ja mahdolliset hometäplät pois. Pesuvälineeksi käy veteen kostutettu rätti, astiaharja tai pesusieni. Voit käyttää tarvittaessa myös homeenpoistoainetta.
  2. Poista vanha ja hilseilevä maalipinta. Välineiksi soveltuvat erikokoiset kaapimet, hiomalaitteet ja -paperit sekä maalinpoistoon tarkoitettu teräsharja. Vanhojen ikkunanpuitteiden pintakorjaus tulee tehdä erityisen hellävaraisesti.  
  3. Poista pinnoille jäänyt hiomapöly kuivalla harjalla.
  4. Mikäli vanhan maalin alta paljastuu lahonneita lautoja, tulee ne korvata uudella laudoituksella. Laudoituksia korjattaessa on hyvä vaihtaa myös vanhat ruuvit uusiin. Puutavaran ollessa painekyllästettyä tulisi käyttää kyseiselle puulajille soveltuvia ruostumattomia ruuveja tai ruuveja, joissa on kyseiselle puulajille soveltuva pinnoite. Näin varmistetaan se, etteivät kyllästysaineet syövytä ruuveja. Maalattavissa kohteissa, joissa käytetään kyllästämätöntä puutavaraa, voidaan käyttää esimerkiksi sinkityllä pinnoitteella käsiteltyjä puulle tarkoitettuja yleisruuveja.
  5. Tarkista, tulisiko ruuveja kiristää. Löystyneet ruuvit on hyvä kiristää tai vaihtaa tarvittaessa uusiin.
  6. Paras sää ulkomaalaukselle on sateeton ja pilvipoutainen sää, lämmöltään noin 15-20 °C. Liian kuuma sää vaikeuttaa maalin kiinnittymistä puun pintaan. Lämmittämätön leikkimökki tulee maalata kauttaaltaan ulkomaalilla. Näin sen pinnat kestävät paremmin kylmiä sääolosuhteita. Maalattavan puun tulee olla kuivaa.

Luo tunnelmaa sisustuksella

Leikkimökin kalusteiden kunnostus

Hio tai kaavi huonekalujen pinnassa oleva vanha ja hilseilevä maali pois. Voit käyttää tarvittaessa maali- ja homepesuainetta. Viimeistele pinnat hiomapaperilla. Hiomapölyn voit pyyhkiä kostutetulla rätillä. Aloita maalaaminen vasta sitten, kun kalusteiden pinnat ovat kuivuneet. 

Leikkimökin kalusteet altistuvat erilaisille sääolosuhteille, joten maalin tulee olla ulkokäyttöön sopivaa. Pohjamaali auttaa saamaan hyvän maalaustuloksen. Käytä kalusteisiisi sopivia maalaussiveltimiä.

Hyödynnä seinäpinnat

Leikkimökissä tulisi olla mahdollisimman paljon tilaa leikkiä, joten seinään kiinnitettävät kirja- ja leluhyllyt ovat käytännöllinen ratkaisu. 

Sisustustekstiilit tuovat viihtyisyyttä

Verhot tuovat leikkimökkiin kodikasta tunnelmaa. Varmista, että sisään pääsee riittävästi luonnonvaloa: verhotangon tulee olla ikkunaa leveämpi, jotta verhot on mahdollista vetää sivuun.

Leikkimökin lattialle on hyvä laittaa varpaita lämmittävä matto, sillä lattia voi olla kesäisinkin viileä.