Autotalli tai -katos on hyvä sijoitus

Autotalli tai -katos on hyvä sijoitus

Talven lähestyessä saattaa moni omakotitalossa asuva harkita autotallin tai autokatoksen rakentamista, sillä harvalle meistä aamuisin auton putsaaminen lumesta on mielipuuhaa. Autotallia tai autokatosta suunniteltaessa on otettava huomioon kolme tärkeää asiaa:

  1. Tehdäänkö rakennuksesta autotalli vai autotalli-katos.
  2. Tuleeko autotalli lämpimäksi, puolilämpimäksi vai kylmäksi tilaksi.
  3. Yhdistetäänkö siihen varasto- tai harrastetiloja.

Autotallit on mahdollista saada avaimet käteen -toimituksena, mutta on edelleen huomattavasti suositumpaa rakentaa itse pitkästä tavarasta tai pienelementeistä paikan päällä.

Tarvitaanko rakennuslupaa?

Monessa kunnassa autotalli tai autokatos luokitellaan rakennelmaksi, silloin rakentamiseen riittää toimenpidelupa. Tulkinnat ja kaavamääräykset vaihtelevat kuitenkin paikkakuntien ja alueiden mukaan. Isompi ja lämmitettävä autotalli tarvitsee perustukset ja se vaatii aina rakennusluvan. Ennen rakentamisen aloittamista kannattaa asiasta kysyä oman kuntasi rakennusvalvonnalta.

Autotallin koko ja kustannukset

Autotallin tai autokatoksen koon määrittää yleensä perheessä olevien autojen määrä. Yhä useammalla omakotitalossa asuvalla perheellä on kaksi autoa ja suunnitellaan rakennus sen mukaan. Yhden henkilöauton tallin sisämitat ovat noin 4 m x 6,5–7 m. Tällöin auton ovet avautuvat hyvin ja kulku autoon ja pois käy vaivattomasti. Vastaavasti kahden auton talli vaatii 8 m sisäleveyttä tallirakennukseen. Sama tilavaatimus koskee myös autotalli-autokatosyhdistelmää. Leveydestä voi hieman tinkiä, jos autoon kulku tapahtuu vain kuljettajan puolen ovesta. Ota kuitenkin mitoissa huomioon, millaisen auton omistat.

Päätyyn tai sivuun voidaan liittää varasto-osa, jonka koko määräytyy perheen tarpeiden mukaan. Lisäksi autotallin yhteyteen voidaan suunnitella esim. harrastetiloja.
Keskimäärin autotalli maksaa noin 700-800euroa / m2 perustuksineen, liittymineen täysin valmiina ja valmiiksi pystytettynä. Omalla työllä voi säästää kustannuksissa jopa 5 000-10 000euroa. Monilta talotoimittajilta löytyy talon tyyliin sopivia autotalleja ja –katoksia mallistoista.

Autotallin varusteet

Autotalli kannattaa varustaa taite-, kippi- tai nosto-ovella. Ne eivät vie tilaa ja varsinkin talvella ne ovat todella käteviä, koska lumi ei ole haittana toimivuudelle. Vesipiste on myös hyvä asentaa, koska sitä voi hyödyntää niin autonpesussa kun puutarhan kastelussa.