Näin rakennat juuri omaan pihaasi sopivan hiekkalaatikon

Hiekkalaatikon rakentaminen

Hiekkalaatikko omassa pihassa tuo paljon iloa lapsille ja paljon kaivattua rauhaa aikuisille lasten viettäessä rattoisat kesäpäivät hiekkalinnojen rakentamisen, hiekkakakkujen taputtelun ja muiden hurjien leikkien parissa. Voit ostaa kaupasta valmiin hiekkalaatikon, vaihtoehtoja on useita niin netissä kuin myymälöissäkin, tai voit vaihtoehtoisesti rakentaa hiekkalaatikon itse toivomillasi mitoilla, juuri sellaiseksi kuin haluat.

Suunnittele ensin – Rakenna hiekkalaatikko vasta sitten

Ennen kuin aloitat hiekkalaatikon rakentamisen, mieti hiekkalaatikolle sopiva paikka pihaltasi, jossa lapset eivät altistu liialle auringonpaisteelle. Esimerkiksi puiden tuoma varjo suojaa naperoita keskipäivän auringonpaahteelta. Vältä kuitenkin turvallisuussyistä rakentamasta hiekkalaatikkoa lähelle suuria puita, tai liian pimeää tai kosteaa sijaintia. Mitat kannattaa päättää olemassa olevan tarpeen mukaan. Jos perheen lapsiluku on suuri, kannattaa luonnollisesti rakentaa hieman tilavampi hiekkalaatikko.

Hiekkalaatikon rakentaminen vaiheittain

 1. Kun olet mitoittanut hiekkalaatikon pylväiden ja narujen avulla, voit aloittaa maan kaivamisen käsipelin lapiolla.
 2. Kuivattu alue tulee rajata suodatinkankaalla, joka estää rikkaruohojen kasvamisen, mutta antaa sadeveden huuhtoutua helposti läpi.
 3. Sivut rakennetaan kolmesta samanpituisesta laudasta, jotka sahataan ensin toivottuun mittaan. Aseta sen jälkeen maahan nurkkapylväät, joihin kiinnität seinälaudat ruuveilla.
 4. Rakenna kansi suojaamaan hiekkalaatikkoa roskilta tai lemmikeiltä. Varsinkin ulkona liikkuville kissoille voi hiekkalaatikko olla ohittamaton houkutus. Laita lautoja yhteen ja kiinnitä ne ruuveilla kahteen samanmittaiseen lautaan jättäen noin sentin mittaiset tuuletusraot.
 5. Viimeistele laudat puunkäsittelyaineella tai lakalla, jotta ne säilyvät ehjinä mahdollisimman pitkään luonnon armoilla. Voit myös rakentaa hiekkalaatikon valmiiksi käsitellystä puutavarasta.
 6. Aseta rakentamasi laatikko maahan ja täytä se hiekalla. Hiekkaa myydään 25 kilon säkeissä, joita tarvitset 12 kappaletta esimerkiksi 150 x 150 cm kokoiselle hiekkalaatikolle. Hygieniasyistä hiekka on hyvä vaihtaa säännöllisesti, vähintään muutaman vuoden välein.

Näitä tarvitset hiekkalaatikon rakentamiseen

Tarvikkeet:

 • Noin 36 metriä höylättyä lautaa
 • 4 pystytolppaa laatikon kulmiin
 • Suodatinkangasta
 • Puunkäsittelyainetta tai lakkaa
 • Ruuveja
 • Hiekkaa

Työkalut:

 • Saha
 • Ruuvimeisseli
 • Pora
 • Lapio


Oikeanlaiset kiinnikkeet lähimmältä Fix master-jälleenmyyjältä.

Nappaa talteen myös muut vinkit rakentamiseen.