Joulukuusen jalan rakentaminen

Joulu lähestyy, ja monissa perheissä on jo joulukuusen haku mielessä. Toisilla kuusi saattaa löytyä omalta tontilta, toiset taas valitsevat joulukuusensa joltakin lähiseudun kuusikauppiaalta. Joka kodissa, jonne joulukuusi hankitaan, se valitaan perheen omien mieltymysten sekä kuuselle varatun tilan mukaan.

Jotta joulukuusi saadaan pystyyn paraatipaikalle ja koristelu voi alkaa, on kuusen jalka keskeisessä roolissa. Kuusen pituus, tuuheus ja rungon paksuus vaikuttavat jalan valintaan. Jos tänä vuonna kotiin hankitaan huomattavasti suurempi kuusi kuin aiemmin, vanha tuttu varastosta löytyvä jalka ei välttämättä ole riittävän tukeva, eikä enää vastaa tarpeeseen.

Helppo ratkaisu on hakea uusi jalka kaupasta, mutta joulukuusen jalan voi kätevästi tehdä myös itse. Hommaan tarvitaan hieman puutavaraa ja työkaluja, reipasta joulumieltä, sekä ohje – joka tulee tässä.

Kuusenjalka DIY-ohje

Hyvin tehty kuusenjalka pitää kuusen suorassa ja tukevasti pystyssä. Tämä projekti on paitsi hauska, on myös hienoa tulevina vuosina ottaa varastosta esiin itse tehty kuusenjalka hoitamaan tärkeää tehtävää.

Kuusen jalan nikkarointiin tarvitset seuraavat tarvikkeet:

 • sopivaa lautaa tai esim. 48mm*98mm puutavaraa
 • sahan
 • sopivia rakennusruuveja
 • kulmarautoja
 • ruuvivääntimen
 • kynän sekä mittanauhan.

Näin nikkaroit itse kuusenjalan:

 1. Sahaa aluksi 4 kpl 50 cm pätkiä 48*98mm puutavarasta. Ison kuusen ollessa kyseessä, tee tarvittaessa pätkistä pidemmät.
 2. Seuraavaksi asettele pätkät ristiin, 2 lautaa vierekkäin siten, että jätät lautojen väliin kuusen rungon kokoisen tilan. Laudoista muodostuu täten ristikko.
 3. Kokoa lautojen muodostama ristikko yhteen 50*50mm kulmaraudoilla ja Fix master 4,5 (tai 5mm)*40mm yleisruuveilla. Nyt sinulla on ristikko, jossa lautojen välit muodostavat noin 20cm syvän reiän.
 4. Jotta ristikosta saadaan tukeva ja turvallinen jalka, sahaa vielä samasta puutavarasta sopivan mittaiset pätkät, jotka kiinnität yläristikon alle naulauslevyillä ja 4,5*40 Fix master yleisruuveilla tai 6mm*150mm yleisruuveilla.  Näin saat jalan pohjasta tasaisen ja jalka seisoo tukevasti.
 5. Kuusen voi myös kiristää ruuveilla jalkaan mahdollisimman tukevan kiinnityksen varmistamiseksi.
 6. Jos kuusi on tarkoitus pitää sisätiloissa pidempään, esimerkiksi loppiaiseen saakka, olisi kuuselle hyvä antaa aika-ajoin vettä. Muuttamalla hieman kuusenjalan rakennetta voit myös asentaa vesiastian suoraan osaksi DIY-kuusenjalkaa, tai sijoittaa kuusenjalalle tarkoitettuun reikään sopivankokoisen lasipurkin kasteluvettä varten. Jälkimmäisessä tapauksessa ruuvikiinnitys jalalle ei ole mahdollinen.
 7. Valmiin kuusenjalan voi pitää puunvärisenä tai sen voi myös maalata ja koristella mieleisekseen. Tässä vaiheessa voit ottaa myös lapset mukaan projektiin!

Tarveaineet ja kiinnitystarvikkeet oman kuusenjalan rakentamiseksi saat lähimmältä Fix master -jälleenmyyjältä.

Nikkaroinnin iloa ja hyvää joulua!