Oletko aina halunnut remontoida kotiasi itse, mutta uskallus ei ole riittänyt? Kenties haaveilet uuden asunnon kunnostamisesta tai vanha kotisi kaipaa päivittämistä ja pohdit, voisitko säästää remontoimalla itse.
Remontoimaan oppii kuka vain, joka jaksaa selvittää asioita eikä yritä haukata liian suurta palaa kerralla. Niitäkin ihmisiä toki löytyy, jotka remontoivat ostamansa huonokuntoisen talon alusta loppuun ilman aiempaa kokemusta. Suurimmalle osalle meistä riittävät kuitenkin pienemmätkin onnistumiset. Esimerkiksi maalaaminen tai laminaattilattian vaihtaminen ovat hyvä alku remontointia opettelevalle.
Remonttiin valmistautuminen
Tärkeää on huolellinen suunnittelu ja ajankäytön kartoittaminen ennen remontin aloittamista. Minkä verran olet valmis käyttämään aikaa ja mikä on budjettisi? Varsinkin laajemmissa remonteissa arvioihin kannattaa myös lisätä varaa joustoon.
Kartoita aluksi realistisesti, mitä voit tehdä itse ja mitä pitää jättää ammattilaisten huomaan. Mihin tietosi ja taitosi riittävät tässä vaiheessa? Jotkin korjaustyöt tulisi aina antaa ammattilaisten tehtäväksi. Näitä ovat etenkin sähkö- ja putkityöt.
Remontointiin on hyvä valmistautua ajoissa jo lupa-asioiden varmistamiseksi. Asunto-osakeyhtiössä remontteihin tarvitaan yleensä taloyhtiön lupa. Pieniin muutostöihin, kuten maalaamiseen ja tapetointiin lupaa ei kuitenkaan vaadita. Taloyhtiön isännöitsijältä voit saada arvokasta tietoa myös esimerkiksi talon materiaaleista ja rakenteista. Asuit sitten taloyhtiössä tai omakotitalossa, varmista vakuutustesi olevan kunnossa mahdollisten vahinkojen varalta.
Mistä saa tietoa remontoinnista?
Remontointia voi oppia esimerkiksi kirjoista, netistä, videoilta ja kursseilla. Edullisesti ja jopa ilmaiseksi on tarjolla paljon tietoa. Tarkista esimerkiksi paikallisten opistojen kurssitarjonta. Mikään ei toki korvaa käytännön oppia, mutta kirjat ja muut tietolähteet auttavat pääsemään asioihin sisään ja tutustumaan sanastoon. Oikeiden välineiden valintaan saat apua esimerkiksi rautakaupasta.
Jos remontti ei ole ajankohtainen juuri tällä hetkellä, mutta haluat oppia tulevaisuutta varten, kannattaa tarjoutua avuksi sukulaisten ja ystävien remontteihin. Näin pääset yhdellä kertaa sekä auttamaan että oppimaan. Muutenkin kannattaa kysyä neuvoja ja apuja kokeneemmilta remontoijilta.
Aloittelevan remontoijan muistilista:
- Aloita tilanteen kartoittamisella ja huolellisella suunnittelulla.
- Arvioi, minkä verran olet valmis laittamaan projektiin aikaa ja rahaa.
- Tarkista lupa-asiat ja vakuutukset.
- Hyödynnä kurssit, kirjaston tarjonta ja netin videot.
- Kysy neuvoja ja apua kokeneemmilta remontoijilta.