Näin huollat terassin

Terassia kannattaa kunnostaa säännöllisesti, jolloin sen saa pysymään pitempään hyväkuntoisena. Keskeiset terassille tehtävät huoltotoimenpiteet ovat sen huolellinen puhdistus ja pintakäsittely. Huolto kannattaisi tehdä 1-2 vuoden välein terassin kunnosta riippuen. Mikäli terassi on ahkerassa käytössä ja se altistuu paljon auringon UV-säteilylle, kannattaisi huoltotoimenpiteet toistaa vuoden välein. Myös lämpötilanvaihtelut ja ilmansaasteet rasittavat terassin puurakenteita. 

Varmista huollolle oikeanlaiset olosuhteet 

Terassi on hyvä huoltaa joko keväällä tai kesällä. Paras huoltosää on lämmin pilvipouta ja lämpötilan tulisi olla n. 15-20 °C. Öljyämistä ei tule tehdä auringonpaisteessa, sillä öljy ei imeydy kuumaan puuhun. Öljy ei pysty imeytymään myöskään kosteaan puuhun, joten pestyn terassin tulee antaa kuivua rauhassa ennen pintakäsittelyyn ryhtymistä. Terassin huoltoa ei kannata tehdä heti lumien lähdettyä, sillä sen rakenteissa on tällöin vielä kosteutta jäljellä. 

Mikäli ilmassa on paljon siitepölyä, tulisi öljykäsittely siirtää toiseen ajankohtaan. Runsas siitepöly voi tehdä lopputuloksesta kellertävän.

Terassin puhdistaminen

Terassin huolto aloitetaan aina pintojen huolellisella puhdistamisella. Terassin pinnoilla voi olla likaa, hometahroja, levää tai sammalta. Pesemisessä voi käyttää harjaa ja veteen laimennettua pesuainetta. Tarvittaessa voi käyttää myös homeenpoistoon tarkoitettuja aineita. Pestyn terassin tulee antaa kuivua muutaman poutapäivän ajan ennen pintakäsittelyn aloittamista.

Pesun voi suorittaa myös painepesuriin liitettävällä terassipesurilla. Pelkällä painepesurilla pestessä ja paineen ollessa liian kova voi puun pinta vaurioitua ja tikkuuntua. Tällöin puu alkaa imemään itseensä tavallista enemmän likaa.

Sitkeät tahrat voi tarvittaessa hioa pois. Mikäli havaitset lahonneita puuosia, tulee ne vaihtaa uusiin ennen pintakäsittelyä. Tarkista myös, tulisiko ruuveja kiristää. Koska terassit tehdään pääsääntöisesti painekyllästetystä puusta, tulee korjaustöissä käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja tai ruuveja, joissa on riittävä pinnoite. Pitkäkestoinen lopputulos saadaan aikaiseksi käyttämällä mikropinnoitettuja ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja terassiruuveja.

Terassin öljyäminen

Terassiöljy antaa puulle suojaa, estää sitä halkeilemasta ja pidentää lautojen käyttöikää. Kuiva puu imee parhaiten öljyä. Pintakäsiteltävän puun kosteuden tulisi olla alle 20 %. Ennen öljykäsittelyn aloittamista tulee varmistua siitä, että puu on ehtinyt kuivua kunnolla pesun jäljiltä. Uusi painekyllästetty terassi kannattaa öljytä vasta seuraavana kesänä, sillä sen kuivuminen kestää pitkään. 

Muut terassin läheisyydessä olevat pinnat kannattaa suojata muovilla mahdollisilta öljyroiskeilta. Voit valita joko värittömän tai sävytetyn öljyn. Sävytetty öljy soveltuu hyvin ulkokäyttöön, sillä sen väripigmentit suojaavat puuta auringonvalolta. Öljy on hyvä levittää joko siveltimellä tai sienellä. 

Terassilauta tulee sivellä aina päästä päähän, jolloin pintaan ei jää päällekkäisistä sivelyistä johtuvia tummempia kohtia. Öljyä huolellisesti myös poikkisahatut laudanpäät. Käsittelyn voi toistaa, mikäli puu näyttää imevän paljon öljyä. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois. 

Anna öljykäsitellyn terassin kuivua rauhassa vuorokauden ajan.