Näin kiinnität naulakon seinään

Naulakon kiinnittäminen kipsilevyseinään

Etenkin raskaampien naulakoiden kiinnityksessä kannattaa hyödyntää kipsilevyn takana olevia runkopuista tehtyjä koolauksia.

Koolausten etsiminen käy seinän pintaa koputtelemalla ja kuuntelemalla. Tätä varten on olemassa erityisiä elektronisia rakennetunnistimia, joiden avulla selvität myös seinän sisällä menevät vesi- ja kaasuputket sekä sähköjohdot.

Työvaiheet

  1. Aseta naulakko käsiesi varassa seinälle ja etsi sille sopiva paikka. Merkitse naulakon reunan sijainti lyijykynällä seinään.
  2. Asettele naulakko vesivaa’an päälle. Merkitse naulakon ruuvien sijainti tussilla vesivaakaan.
  3. Asettele vesivaaka vaakasuoraan seinälle. Vesivaakaan piirtämiesi viivojen avulla sinun on nyt helppo merkitä seinään ruuvien paikat pystysuorilla viivoilla.
  4. Piirrä seinään vaakasuorat viivat pystysuorien viivojen kohdalle vesivaa’an avulla.
  5. Ruuvien paikat tulevat pysty- ja vaakasuorien viivojen risteyskohtiin.
  6. Seuraavaksi ruuvataan naulakko seinään. Koolauksiin tehtävät kiinnitykset tulisi tehdä puu- tai metallirangalle tarkoitetuilla yleisruuveilla. Valitse kokonaisuuteen parhaiten soveltuva ruuvin kanta, joko kupu- tai uppokanta. Luultavimmin osa naulakon kiinnityskohdista ei kuitenkaan osu koolauskohtiin tai rankoihin, jolloin kiinnityksessä käytetään levyseinälle soveltuvia kiinnikkeitä, kuten esimerkiksi kipsilevytulppia.

Kipsilevyihin voidaan kiinnittää kohtuullisia kuormia kantavia rakenteita ja hyllyjä.

Asentaessasi naulakkoa kipsilevyseinään, tulee kiinnikkeet valita aina kuorman mukaan. Kiinnikkeitä löytyy nylon-tulpista metallirunkoisiin ankkureihin, asennuskohteen ja kuorman mukaan.

Apuja oikeanlaisten kiinnikkeiden valintaan saat tarvittaessa esim. kiinnikkeitä myyvältä jälleenmyyjältä.

Naulakon kiinnittäminen betoniseinään

Ennen kuin alat poraamaan reikiä betoniseinään, tulee sinun varmistaa porauskohtien takana oleva seinän rakenne.

Varmista, ettei porauskohtien takana kulje vesi- ja kaasuputkia tai sähköjohtoja. Paikantamiseen on saatavana erilaisia elektronisia tunnistimia.

Myös betonille löytyy erilaisia kiinnittimiä metallisista betoniruuveista nylon-tulpan ja ruuvin yhdistelmään.

Raskaissa asennuksissa ja hauraaseen alustaan asennettaessa voidaan käyttää myös kemiallisia liima-ankkureita. Yleensä naulakon asennuksessa riittävät 6-8 mm metalliset kiinnikkeet tai nylon-kiinnikkeet.

Hyödynnä syvyysrajoitinta asennusreikiä poratessasi, jottei rei’istä tule turhan syviä.

Lue myös, miten asennat taulun seinälle kuin seinälle.