Näin saat pienen asunnon neliöt hyötykäyttöön

Pienten asuntojen sisustamiseen vaaditaan usein kekseliäisyyttä ja luovia kikkoja, jotta kaikki neliöt saadaan käytettyä hyödyksi. Paras keino saada kaikki tarvittava mahtumaan pieneen kotiin on keksiä fiksuja säilytysratkaisuja ja hankkia muunneltavia huonekaluja, joilla on useampi käyttötarkoitus. Muunneltavat huonekalut voidaan usein myös piilottaa tarpeen vaatiessa pois tieltä, jolloin säästetään lattiatilaa.

Käytännöllisiä säilytysratkaisuja

Pienessä asunnossa tila kannattaa käyttää hyödyksi myös korkeussuunnassa. Kirjahyllyt ja kattoon saakka ulottuvat kaapistot pitävät sisällään paljon tavaraa, mutta vaativat vähän lattiatilaa. Kaikki hyllyt ja kaapistot kannattaa kuitenkin kiinnittää seinään tapaturmien välttämiseksi. Mitä korkeampi hylly, sitä tärkeämpää on huolehtia kiinnityksestä. Seinän materiaalista riippuu, käytetäänkö kiinnitykseen pelkästään ruuveja vai ruuveja tulppien kanssa.

Jos asuntosi on pieni mutta korkeakattoinen, kannattaa harkita korokkeen rakentamista. Korokkeen päällä oleva makuuhuone on paitsi tyylikäs myös käytännöllinen, sillä sen alle saa kätkettyä paljon tavaraa. Myös parven rakentaminen on oiva tilaratkaisu pieneen kotiin, jos huoneen korkeus on vähintään 2,9 metriä. Parven alla oleva tila voi toimia esimerkiksi vaatehuoneena, joka saadaan verhojen avulla kätevästi piiloon.

Monikäyttöiset huonekalut säästävät tilaa

Pienen asunnon parhaita tilansäästäjiä ovat kalusteet, joilla on monta eri käyttötarkoitusta. Muunneltavat huonekalut kasvavat, pienenevät tai muodostavat erilaisia kokonaisuuksia. Tuttu esimerkki on olohuoneen vuodesohva, joka voidaan levittää vieraspediksi. Samoin lattialla oleva kirstu voi toimia sekä kahvipöytänä että säilytyspaikkana vilteille ja tyynyille.

Pieneen asuntoon kätevä ratkaisu on ruokapöytä, jonka saa levitettyä suuremmaksi esimerkiksi juhlia varten. Kotona töitä tekeville seinään kiinnitettävä taittuva työpiste on kätevä ratkaisu. Kun pöytä taitetaan kiinni, paperit ja tietokone saadaan samalla pois näkyvistä.

Mitä pienempi asunto, sen tärkeämpää on pohtia tilaa säästäviä säilytys- ja sisustusratkaisuja. Helpoilla nikseillä pienimmänkin asunnon voi saada tuntumaan neliöitään suuremmalta.