Peltikaton asentaminen

Peltikaton asentamisen ei tarvitse olla vaikeaa

Kaikki talon kunnostustyöt eivät ole niin vaikeita toteuttaa kuin miltä aluksi saattaa vaikuttaa.  Jokainen voi tehdä pientä pintaremonttia jopa yksin, ja isommat projektit hoituvat muutaman lisäkäden avulla.

Esimerkiksi peltisen vesikatteen asentaminen on yllättävän helppoa, kun työhön perehtyy huolellisesti. Pelti on kevyt materiaali, joka aiheuttaa vähiten rasitetta etenkin puutaloille. Asennusta helpottaa se, että pellit asetetaan paikoilleen isoina paloina.

Valmistele huolella

Peltikaton asentamisen jokainen työvaihe kannattaa tehdä huolellisesti valmisteluista lähtien. Projekti aloitetaan vanhan vesikatteen purkamisella ja tarvittaessa aluslaudoituksen uusimisella. Joskus vanhaa katetta ei tarvitse purkaa ollenkaan, sillä jos vanha huopakate ei vuoda, peltikatto voidaan asentaa sen päälle.

Aluskate ensin

Yksi peltikaton asentamisen tärkeimmistä työvaiheista on aluskatteen asentaminen. Sen päätarkoitus on estää peltikaton ”hikoilusta” kattorakenteille aiheutuvat haitat. Aluskate levitetään vaakasuunnassa aloittaen räystäältä ja edeten kohti katon harjaa. Kaistaleet asetetaan aina hieman limittäin, jotta aluskatetta pitkin valuva vesi ei pääse kattorakenteisiin saumakohdista. Limitetyn osion eli sauman leveys on merkitty aluskatepakkaukseen.

Aluskate kiinnitetään katolle asennettuihin pystylautoihin, jotta se jää tukevasti pystylaudoituksen ja sen päälle tulevan ruodelaudoituksen väliin. Ruodelaudoituksella tarkoitetaan vaakasuoraa laudoitusta, jonka päälle kattopellit tulevat.

Kattopeltien kiinnittäminen

Varsinaisia kattopeltejä asennettaessa on tärkeää huomioida tuuletus. Ilman tulisi päästä virtaamaan esteettä koko katon matkalta, minkä vuoksi peltejä ei voi laittaa täysin tiiviisti kiinni toisiinsa. Siksi ruodevälien tulee olla kattopeltien asennusohjeen mukaiset. Alin ruodelauta on muita paksumpi ja ensimmäinen ruodeväli muita pidempi, joten myös ruodelautojen asennus aloitetaan aina räystäältä.

Lopuksi kattopellit kiinnitetään tarkoitukseen sopivilla ruuveilla, joiden ansiosta peltiin ei tarvitse porata erillistä kiinnityskohtaa. Ruuvi porataan aina kattopellissä olevan uran pohjalle, jotta kiinnityksestä tulisi mahdollisimman vesitiivis. Jos seuraat tarkasti pakkauksen ohjeita, lopputuloksesta tulee varmasti onnistunut!

Täältä saat laadukkaat kattoruuvit peltikaton kiinnittämiseen.

peltikaton asentaminen. peltikatto ruuvit