Puujulkisivun asennus ja huolto

Puujulkisivu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, eikä ihme. Sen valtteina ovat muun muassa kaunis ja luonnonmukainen ulkonäkö, ekologisuus, hengittävyys sekä oikein hoidettuna sen pitkäikäisyys. Jos suunnittelet omakotitalon tai vaikka vapaa-ajan asunnon julkisivuksi puuverhoilua, kannattaa sen käsittelyssä, asennuksessa ja huollossa ottaa huomioon tiettyjä asioita, jotta se kestää ulkoverhoiluna mahdollisimman pitkään.

Puuverhoillun julkisivun rakentaminen

Jotta julkisivun rakentaminen tapahtuu mahdollisimman kestävästi ja sillä on edellytykset palvella hyväkuntoisena vuosikausia, kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Puujulkisivun puulaadun valinta. Etenkin kuusi sekä männyn sydänpuu ovat erittäin laadukkaita puulajeja ulkoverhoilumateriaaliksi.
  • Ulkoverhouslaudan paksuus. Laudan tulisi olla riittävän paksua, mielellään yli 25mm, kestääkseen ja suojatakseen rakennetta parhaalla tavalla.

Puujulkisivu ja sääolosuhteet

Oli julkisivu puusta tai muusta materiaalista, sitä rasittavat erilaiset sääolosuhteet kuten sade, helle, pakkanen ja myrskyt – sekä ilmastonmuutoksen myötä myös entistä suuremmat lämpötilanvaihtelut. Ja siksi kaikki julkisivut tarvitsevat suojaus- ja huoltotoimenpiteitä kestääkseen sääolosuhteita.

Puu on onneksi sopeutunut säänvaihteluihin luonnostaan koko elinkaarensa ajan, mutta on silti herkkä esimerkiksi kosteudelle. Asianmukaisella suojauksella käsitelty puupaneeli kestää niin aurinkoa kuin sadesäätä huomattavasti paremmin kuin käsittelemätön puujulkisivu.

Ulkoverhouksen asennus – huomioi ainakin nämä asiat

Ennen puujulkisivun asennusta tulee sinun luonnollisesti valita kohteeseesi sopiva puupaneeli. Paneelien leveyksiä ja profiileja on paljon erilaisia, ja sen lisäksi sinun tulee päättää, haluatko asentaa paneelit vaaka- vai pystysuoraan.

Puujulkisivun asennus- ja rakennusvaiheessa on tärkeää huomioida itse puun suojauksen lisäksi ulkoverhouksen rakenteellinen suojaus. Näitä ovat esimerkiksi räystäät, jotka kuljettavat sadeveden kauas seinästä, ja riittävä tila puuseinän alalaidan ja maan väliin – vähintään 30 cm. Tämä estää maan kosteuden siirtymisen ulkoverhoukseen.

Huomioi myös puun liitosten ja kiinnityskohtien suojaus sekä pidä huoli, että puujulkisivun alle jää tuuletusrako ilmanvaihtoa varten, ja että puujulkisivu voi kastuttuaan myös kuivua vapaasti.

Puujulkisivun maalaus ja pintakäsittely

Jos kyseessä on käsittelemätön puujulkisivu, on sen maalaus tai pohjustuskäsittely hyvä tehdä mahdollisimman pian sen asentamisen jälkeen. Mitä vähemmän puu on ehtinyt altistua auringonvalolle ja UV-säteilylle sekä kosteudelle, sen paremmin käsittelyaineet tarttuvat sen pintaan, ja sen nopeammin saat suojaavan kerroksen uudelle ulkoverhoilullesi.

Jos ulkoverhouslauta on jo pohjamaalattu tehtaalla, suosittelemme sille parhaan imeytymisen takaamiseksi välimaalausta ohennetulla maalilla ja sen jälkeen toista kerrosta ohentamattomalla maalilla.

Huomioi maalatessasi, että puupinnan tulisi olla kuiva, eli älä maalaa heti sadesään jälkeen – mutta porottava aurinkokaan ei ole hyvä maalaussää, sillä tällöin on riskinä, että maali kuivuu liian nopeasti. Sateeton, mutta pilvinen sää onkin paras valinta puujulkisivun maalausajankohdaksi.

Puujulkisivupaneelit voi toki ostaa jo valmiiksi käsiteltynä, mikä säästää rakentamisaikaa, mutta lisää jonkin verran puujulkisivun hintaa. Valmiiksi maalattu paneeli antaa kuitenkin vapauden asentaa sen myöhäänkin syksyllä tai jopa talvella, kun sopivista maalausolosuhteista heti asennuksen jälkeen ei tarvitse huolehtia.

Puujulkisivun hinta jakautuu monelle vuosikymmenelle

Puujulkisivu voi kestää käytössä oikeaoppisesti rakennettuna, asennettuna ja huollettuna jopa 100 vuotta. Joten jos mietit puujulkisivun rakentamisen hintaa, sen voi jakaa reippaasti monelle vuosikymmenelle sen pitkäikäisyyden ansiosta – mutta huoltovapaa se ei ole. Kun huollat puujulkisivua säännöllisesti, vältät todennäköisesti suuremmat ja kalliimmat remontit.

Kun pohdinnassa ovat puujulkisivun kustannukset, huomaathan että paneelin vahvuus ja leveys vaikuttavat paneelin hintaan, mutta samalla leveämpää paneelia tarvitaan vähemmän per neliö – joten vertaile myös rakennuksen kokonaispinta-alan neliöhintaa äläkä vain puutavaran metrihintaan, joka ei kerro koko totuutta kokonaishinnasta.

Puuverhoillun julkisivun huoltomaalaus

Puujulkisivun huoltomaalausväli riippuu hyvin monesta seikasta: niin säärasituksen määrästä kuin ilmansuunnasta, sekä maalin laadusta. Joillain maalituotteilla huoltomaalausväli voi olla yli 10 vuotta, toisilla huoltomaalausta suositellaan kolmen vuoden välein.

Hyväkuntoiselle julkisivulle huoltopesu saattaa riittää, eikä maalausta tarvitse suorittaa aivan niin usein. Varmaa on se, että julkisivun huoltomaalaus on parempi tehdä hieman liian aikaisin kuin liian myöhään. Tällöin pintaan ei ehdi syntyä vaurioita ennen huoltomaalausta. Vauriot nostavat puujulkisivun huollon hintaa, kun peruskäsittely ei riitä, vaan tarvitaan myös korjaustoimenpiteitä.

Riippuen puujulkisivun kunnosta, suoritetaan ennen huoltomaalausta maalinpoisto, etenkin jos maalipinta on pahasti hilseillyt. Huonokuntoisissa seinissä suoritetaan myös homeenpoisto siihen tarkoitetulla aineella, pinta huuhdotaan ja sen annetaan kuivua ennen maalausta. Jos maalipinta on ehjä ja hyväkuntoinen, ennen huoltomaalausta riittää pölyn ja lian poisto harjalla sekä mahdollisesti naulankantojen ja muiden metallisten osien puhdistus ruosteesta hiomalla.

Julkisivun huoltomaalauksen suosittelemme tehtäväksi samalla maalityypillä, kuin millä alkuperäinen maalaus on tehty. Yleisimmät maalit ovat lateksimaali, jolle tyypillistä on hieman nahkean näköinen pinta sekä halkeilu puun syiden suuntaisesti, sekä öljymaali, jonka pinta on yleensä kovempi ja liitumaisempi.

Työniloa puujulkisivun rakennusprojektiisi!

Ps. Valikoimastamme löydät laadukkaat kiinnitystarvikkeet puumateriaaleille!