Rakenna kukkalaatikko parvekkeelle tai terassille

Kukkalaatikon tekeminen puusta on edullista ja tarjoaa mukavan kesäistä puuhaa. Laatikon rakentamiseen sopivat vaikka kierrätetty materiaali tai rakennustöistä yli jäänyt lauta. Rakentaminen ei myöskään vaadi paljon välineitä. Laatikon voi sijoittaa parvekkeelle, terassille tai pihaan.

Kukkalaatikon rakentamisessa ratkaisevat omat mieltymykset ja nikkarointitaidot. Laatikko voi esimerkiksi seistä jaloilla tai se voidaan kiinnittää terassin kaiteeseen. Laatikolle voidaan antaa patinoitunut ulkoasu tai se voidaan maalata rohkeillakin väreillä tuomaan piristystä pihaan. Kasvit ovat sijoitettavissa siihen suoraan, mutta sen sisään on mahdollista asettaa erillisiä kukkaruukkujakin.

Kukkalaatikon tarvikkeet

Laatikon tekemiseen tarvitaan lautojen lisäksi kiinnitystarvikkeita. Lautojen ohella rakentamiseen voidaan käyttää esimerkiksi vaneria.

Painekyllästetystä puusta rakennettaessa ruostumattomasta teräksestä valmistetut yleisruuvit ovat paras vaihtoehto. Painekyllästämättömästä puusta rakennettaessa pinnoitetut hiiliteräksiset ruuvit ovat myös toimiva ratkaisu.

Laatikon käsittelyyn tarvitaan esimerkiksi maalia, petsiä tai lakkaa. Valmis laatikko vuorataan muovilla.

Lisäksi tarvitaan:

 • Saha tai sirkkeli
 • Ruuviväännin
 • Mitta
 • Maalipensselit
 • Suorakulma
 • Mahdollisesti asennuskulmaraudat nurkkaliitoksiin

Yksinkertainen kukkalaatikko

Kukkalaatikko on yksinkertaisimmillaan nopea ja helppo tehdä, mutta innokkaimmat nikkaroijat voivat rakentaa koristeellisempia laatikoita tai esimerkiksi useammasta laatikosta koostuvia kokonaisuuksia.

Jos sinulla ei ole aiempaa rakennuskokemusta, internetistä löytyy tarkempia ohjeita ja videoita kukkalaatikon rakentamiseen. Ohjeita ja mitoituksia voi aina muokata omiin tarpeisiinsa sopiviksi.

Ohje:

 1. Päätä laatikon mitat.
 2. Sahaa pääty- ja sivukappaleet. Runko rakennetaan kahdesta samanmittaisesta sivukappaleesta ja kahdesta samanmittaisesta päätyosasta.
 3. Kokoa pääty- ja sivukappaleet yhteen.
 4. Sahaa sopivan kokoinen pohja laudasta ja kiinnitä runkoon ruuveilla.
 5. Vuoraa laatikko muovilla.
 6. Kukkalaatikko on nyt valmis istutuksille.