SAUNAN KATON KORJAAMINEN

Saunan katon korjaaminen voi olla tärkeä projekti, joka pitää tehdä ajoissa, jotta sauna pysyy käyttökelpoisena. Katto suojaa saunaa sateelta, lumelta ja auringolta, ja sen kunto on siis tärkeää turvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta.

Ennen kuin aloitat, tarkista katon kunto ja arvioi, kuinka suuri korjausprojekti on edessäsi. Jos katto on pahasti vaurioitunut, saattaa olla tarpeen kutsua ammattilainen avuksi. Muuten voit tehdä seuraavat korjaukset itse.

Puhdista katto huolellisesti

Ennen kuin voit korjata katon, on tärkeää puhdistaa se huolellisesti. Poista kaikki roskat, kuten lehdet, neulaset ja sammal. Voit käyttää esimerkiksi harjaa, joka sopii katon materiaaliin. Jos katto on erittäin likainen tai siihen on kertynyt paljon sammalta, voit käyttää korkeapainepesuria. Tämä auttaa myös avaamaan huokoset, jotta korjausmateriaali tarttuu paremmin.

Korjaa halkeamat ja reiät

Käytä kattotiivistettä tai tiivistysmassaa korjataksesi pienet halkeamat ja reiät huopakatosta. Levitä tiivistemassaa halkeamien ja reikien päälle ja anna sen kuivua kunnolla. Varmista, että korjausmassaa on riittävästi, jotta se kestää katolle kohdistuvaa säärasitusta. Seuraa paikka-aineen valmistajan käyttöohjeita.

Vaihda vaurioituneet kattopellit

Jos kattopellit ovat vaurioituneet niin pahoin, että niitä ei voi korjata esimerkiksi maalaamalla (esimerkiksi syöpynyt), ne on vaihdettava. Tämä on työläämpi työvaihe kuin pelkkä maalaaminen, mutta sen pitäisi olla tehtävissä, jos sinulla on jonkin verran kokemusta rakentamisesta. Irrota vanhat pellit huolellisesti. Voi olla, että ennen uusien peltien asentamista, joudutaan katon alle tuleva ruodelaudoitus uusimaan. Tehtyäsi uusille kattopelleille soveltuvan ruodelaudoituksen, asenna uudet kattopellit paikalleen. Peltien kiinnittämisessä on hyvä käyttää tunnettuja ja käytössä hyväksi koettuja peltikateruuveja esim. Fix master -kateruuveja, joilla teet kiinnityksestä luotettavan lujan ja pitkäikäisen.

Huolla kattoa säännöllisesti

Kun katto on korjattu, on tärkeää huoltaa sitä säännöllisesti. Poista roskat katon päältä ja tarkista katon kunto kerran vuodessa. Jos huomaat pieniä vaurioita, korjaa ne välittömästi, jotta ne eivät pahene.

Saunan katon korjaaminen voi olla hyvin tärkeä projekti, joka auttaa sinua pitämään saunan käyttökunnossa. Samalla se suojaa rakenteita vesi- ja kosteusvaurioilta sekä turvaa saunalle pitkän käyttöiän.

Fix master -jälleenmyyjän löydät tästä.