Sisustuspaneeli seinään

Paneloinnilla saa näyttävää tilan tuntua huoneeseen. Se on ajaton ja tyylikäs vaihtoehto moneen kohteeseen. Puupaneloinnin voi tehdä jokaiselle seinälle tai vain osaan seinistä. Puu pintana tuo tilaan omanlaistaan tunnelmaa, kodikkuutta ja lämpöä. Millaisia eri ratkaisuja paneeleilla voi toteuttaa? Entäpä mitä pitää muistaa, kun kiinnitetään sisustuspaneeli seinään?

Sisustuspaneeli elävöittää tilaa

Paneelien värillä on suuri vaikutus siihen, miltä lopputulos näyttää. Paneelin värisävyä valitessa on syytä ottaa huomioon lattian, katon ja muiden seinien sävyt. Harkittu ja yhtenäinen sävy-yhdistelmä tekee huoneesta viihtyisän ja tasapainoisen. Tärkeintä on, että sävymaailma on tilankäyttäjälle miellyttävä.

Valkoinen sisustuspaneeli pysyy aina muodissa. Se on ajaton ja tyylikäs vaihtoehto. Valkoinen myös värinä tuo lisää avaruutta ja valoisuutta, joten se sopii hyvin pieneen tilaan.

Valkoisen lisäksi puupintojen erilaiset luonnolliset sävyt näkyvät nyt sisustuspaneelivalikoimissakin. On vaaleampaa sekä sen vastapainona tummempaa ja rouheampaa pintaa. Tekstuurit saavat näkyä ja tuoda seinäpintoihin maanläheisyyttä ja käsinkosketeltavuutta.

Sisustuspaneelien värien ohella myös niiden muodot voivat olla hyvin monenlaiset. Tasaisen pinnan lisäksi voit valita esimerkiksi perinteikkään siskonpaneelin tai sormipaneelin. Muotoilu korostaa valoja ja varjoja ja tuo seinään elävyyttä.

Sisustuspaneelin suunta

Paneelin voi asentaa koko seinään, puoleen seinään tai tiettyyn osaan seinää. Paneelin suunta voi olla pysty tai vaaka. Nykyään hyödynnetään paljon myös vinopanelointia, jossa paneelit ovat 45 asteen kulmassa.

Paneelin suunta vaikuttaa merkittävän paljon siihen, miltä tila näyttää. Pystypanelointi tuo huoneeseen vaikutelman korkeammasta tilasta. Vaakapanelointi puolestaan saa tilan näyttämään leveämmältä. Vinopanelointia voidaan käyttää yksityiskohtiin tai paneloida koko seinä. Vinopaneloinnissa suosittu tyyli tällä hetkellä on lattioissa tutummaksi tullut kalanruoto.

Puolipaneeli sisustuksessa

Puolipaneeli on sisustuksessa usein käytetty ratkaisu. Siinä seinän alaosa paneloidaan ja yläosaan voidaan laittaa esimerkiksi kuviollinen tapetti. Puolipaneelin tyypillinen korkeus on 120 cm. Sopiva mitta kannattaa kuitenkin miettiä huoneen korkeuden ja muiden elementtien mukaan. Esimerkiksi valokatkaisijat ja ikkunat voivat vaikuttaa siihen, millainen korkeus on hyvä ja käytännöllinen toteuttaa.

Seinäpaneelin asennus vaatii tarkkuutta

Ennen panelointia tehdään koolaus, eli alusrimoitus. Alusrimoitus kiinnitetään puualustaan Fix master yleisruuveilla ja betonialustaan Fix master Toge betoniruuveilla tai lyöntitulpilla. Kun seinäpaneelia asennetaan, on tärkeää, että ensimmäinen paneeli menee suoraan. Se määrittelee muidenkin paneelien suunnan. Pystypanelointi aloitetaan ulkonurkasta ja vaakapanelointi alhaalta. Sisänurkkien kanssa joudut todennäköisesti sirkkelöimään paneelit sopiviksi, sillä seinissä on yleensä jonkin verran vinoumaa.

Kiinnittäessäsi paneeleita, pidä huoli, että kiinnitysruuvien rivistö pysyy suorana. Mikäli et halua, että ruuvit näkyvät paneelista, voit tehdä niihin piilokiinnityksen. Valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kohdalla vaaditaan erityistä tarkkuutta. Paneelin kiinnittämistä suoraan niiden ylä- ja alapuolelta pitäisi välttää, ellet tiedä varmaksi, miten sähköjohdot seinässä kulkevat.

Katso myös vinkkimme katon panelointiin. Moni vinkeistä koskee myös seinän panelointia.

Kuten huomaat, mahdollisuudet paneloinnin kanssa ovat monipuoliset. Kun harkitset panelointia, pidä mielessä paloturvallisuus ja tarvittaessa varmista lupa taloyhtiöltäsi. Puupintoihimme soveltuvat kiinnitysruuvit löydät meiltä. Mikäli et ole varma, mitä ruuveja kiinnitykseen kannattaisi käyttää, voit käyttää apuna ruuvivalitsintamme.