Näin valmistelet talosi talvikuntoon

Valmistele talosi talvikuntoon ajoissa!

Syyslehtien pudottua on aika aloittaa talon valmistelu talvea varten. Muutamalla helpolla toimenpiteellä ehkäiset ennalta mahdolliset kosteus- ja pintavauriot ja pidät huolen siitä, ettei taloon pääse sisään kylmää ilmaa.

Samalla varmistat talon arvon säilymisen, kun talven jälkeisiä korjaustoimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Huolla rakenteiden pinnat

Ulkoseinien pinnat on tärkeää huoltaa ennen pakkasten tuloa. Sade, sulava lumi ja kosteus tekevät hallaa puulle. Pakkanen vaurioittaa kosteita lautoja.

Jos siis asut puutalossa, tarkista että kaikki maalipinnat ovat kunnossa. Paljaat kohdat kannattaa käsitellä värittömällä puuöljyllä, joka pitää kosteuden poissa.

Tiilitalojen pinnoista tulee tarkistaa, että saumat ovat täynnä, laasti on hyvin kiinni ja ettei laastissa ole reikiä.

Puhdista sadevesikourut

Lehtiä ja likaa täynnä oleviin vesikouruihin muodostuu talvella paksuja jääkalikoita, jolloin sulava vesi ei kulje syöksytorviin ja valuu kourujen yli. Kosteusvaurion riski kasvaa, jos vesi valuu talon seiniä pitkin ikkunoihin asti.

Kun puhdistat vesikouruja, nouse tikkaille tai katolle, jotta näet kourujen sisään kunnolla. Puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi pitkävartista harjaa, jolla lian saa työnnettyä pois.

Mahdollisten tukosten varalta on hyvä tarkistaa sadevesikaivot. Ylimääräinen maa tai roska kannattaa kaivaa pois tieltä, jotta vesi pääsee virtaamaan kunnolla viemäriin.

Valmistele piha talvikuntoon

Varmista ennen pakkaskelien saapumista, että pihalta löytyy hiekoitussepeliä liukkaita kelejä varten. Kiinnitä huomiota myös ulkovaloihin. Jos haluat lisävalaistusta pihaan, kannattaa siihen kuuluvat työt aloittaa hyvissä ajoin ennen pimeää vuodenaikaa.

Tarkista lisäksi pihalla olevien jäteastioiden renkaiden ja kansien kunto. Jäteastiaa on hyvä liikutella aina silloin tällöin, jottei se jäädy kiinni maahan.

Estä kesämökin kosteusvauriot

Murtovarkauksien ohella yleisimmät vakuutuksesta korvattavat vahingot kesämökeillä ovat putkirikkojen seuraukset. Putki hajoaa herkästi pakkasella, kun siihen jäänyt vesi jäätyy ja laajenee. Kun vesi sulaa kevään myötä, saattaa seurauksena olla vesivahinko.

Paras keino estää vuotovahinko on sulkea päävesihana tai kaivopumppu aina, kun mökiltä ollaan poissa vähintään viikko. Sadevesikourut kannattaa puhdistaa myös kesämökillä, etteivät jäätyneet lehdet ja jääkalikat aiheuta kosteusvaurioita.