TERASSIN HUOLTO KEVÄÄLLÄ

Kevät on terassin huollon aikaa, johon kuuluvat pesu, öljyäminen ja tarvittaessa myös korjaus. Terassin öljyämiselle paras ajankohta on silloin kun terassin pinta on kuiva, kulunut ja vettä imevä. Huomio kuitenkin, että heti lumien lähdettyä puu saattaa olla vielä liian kosteata öljyämiseen.

1. Terassin puhdistus

Aloita terassin keväthuolto perusteellisella puhdistuksella. Poista roskat, lehdet ja muut lika terassilta harjalla.

2. Terassin pesu

 Voit käyttää terassin pesuun esim. painepesuria, mutta varmista, että paine on tarpeeksi matala, jotta se ei vahingoita terassilautoja. Käytä terassille tarkoitettua pesuainetta mikäli terassi on erityisen likainen.

3. Tarkista terassin kunto

Tarkista terassin kunto huolellisesti. Etsi merkkejä lahoamisesta, halkeilusta ja muista vaurioista. Tarkista myös, että kaikki ruuvit ja naulat ovat tiukasti kiinni.

4. Terassin öljyäminen

Puuöljy auttaa suojaamaan terassia kosteudelta, auringolta ja lialta. Valitse öljy, joka sopii terassin puumateriaalille. Levitä öljy tasaisesti terassin pintaan ohjeiden mukaisesti esimerkiksi pensselillä tai käyttötarkoitukseen tarkoitetulla vaahtomuovilastalla.

5. Korjaa terassin vauriot

Jos terassilla on lahoja lautoja, halkeamia tai muita vaurioita, ne on korjattava ennen kuin voit jatkaa huoltotoimia. Vaihda lahot laudat uusiin ja korvaa halkeilleet tai kolhiintuneet laudat tarvittaessa. Lautojen vaihtoon tulee käyttää tarkoitukseen sopivia terassiruuveja. Esimerkiksi painekyllästetylle puulle ruostumattomat Fix master -terassiruuvit ovat oiva valinta.

6. Huolehdi terassin reunoista

Useimmiten reunojen kulumisen huomaa vasta silloin, kun joku loukkaa niihin itsensä ja siksi ne onkin hyvä tarkastaa joka kevät. Terassin reunat voivat kärsiä erityisesti kosteudesta ja kulutukselta. Tarkista, että reunat ovat ehjät ja käsittele ne tarvittaessa. Hio tai poista reunoista lohjenneet tai tikkuuntuneet osat, tarvittaessa korvaa rikki menneet laudat uusilla.  

7. Suojaa terassi huonolta säältä

Vaikka terassi on käsitelty puuöljyllä tai lakalla kannattaa se suojata huonolta säältä. Suojaa terassi tarvittaessa esimerkiksi markiiseilla tai sadeverhoilla. Moni terassi on kuitenkin täysin avoin, jolloin terassin öljyäminen kannattaa tehdä useammin esim. kerran tai kaksi vuodessa.

Näiden vinkkien avulla keväinen terassin huolto onnistuu helposti ja voit valmistautua kesän ulkoilupäiviin!

Lisää vinkkejä pihan eri rakennelmiin löydät täältä.