Ullakkoremontti tuo kotiin lisää tilaa – huomioi nämä 5 asiaa ennen rakennustöiden aloittamista

Ullakkoremontti tuo kotiin lisää tilaa – huomioi nämä 5 asiaa ennen rakennustöiden aloittamista

Jos talo käy ahtaaksi esimerkiksi perheen kasvaessa eikä muuttaminen houkuta, ullakon hyödyntäminen on varteenotettava vaihtoehto.

Ullakon rakentamisella voidaan taloon saada reilusti lisäneliöitä. Oikein toteutettuna ullakkoremontti voi myös nostaa talosi arvoa. Ennen rakennustöihin ryhtymistä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama asia.

  1. Selvitä rakennusluvat

Kun ullakko halutaan esimerkiksi liittää muun talon asuintilaksi, sitä koskevat samat määräykset kuin muita asuintiloja. Nämä määräykset määrittelevät muun muassa minimihuonekoon, ikkunoiden määrän, lämmöneristyksen tason sekä paloturvallisuuden kannalta olennaiset hätäpoistumistiet.

Ullakkotila voidaan ottaa käyttöön myös niin sanottuna käyttöullakkona eli kylmänä tilana, jota voidaan käyttää esimerkiksi varastona. Tällöin lupia ei tarvita. Asunto-osakeyhtiöissä vaaditaan kuitenkin muiden osakkaiden suostumus ja yhtiökokouksen päätös.

  1. Valitse sopiva lämmöneristysmateriaali

Vintti on luonnollisesti viileä, joten asianmukaiset lämmöneristykset ovat välttämättömiä. Polyuretaanieristelevyt sopivat lämmöneristykseen, sillä niillä saadaan ohuempia eristepaksuuksia ja siten tilavampia ullakkohuoneita.

Uretaanilevyjen asentaminen on helppoa, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin villaeristeet.

  1. Ilmanvaihdon suunnittelu

Ullakon ilmanvaihto tulisi suunnitella hyvin ennen toteutusta. Suositeltavaa on käyttää ullakolla samaa ilmanvaihtotapaa kuin muissa tiloissa.

  1. Sähkön tarpeen kartoitus

Mieti, kuinka monta pistorasiaa haluat ullakolle ja millaisen valaistuksen tarvitset. Tarkista, mikä on talosi sähkökeskuksen nykytaso, sillä ullakon sähköt liittyvät aina siihen.

  1. Mahdollinen putkisto

Jos ullakolle rakennetaan wc- tai kylpyhuonetilat, viemäristön oikeanlainen suunnittelu on välttämätöntä. Uuden kylpyhuoneen rakentaminen vaatii aina hyväksynnän rakennusvalvontaviranomaiselta.