Vesikatteen asennus

Näin valitset ja asennat vesikatteen

Kesä on otollista aikaa tee-se-itse-ihmisille, jotka nauttivat pihaprojekteista, kuten pihan ehostamisesta, terassin kunnostamisesta tai leikkimökin rakentamisesta. Innokas nikkaroija voi viettää kesäpäiviä tehden kattoremonttia, johon kuuluu myös vesikatteen uusiminen. Vesikate on katon vettä pitävä osa, jonka tehtävä on vastaanottaa ja johtaa pois sadevesi.

Valitse sopivin kattotyyppi

Suomen vanhimmat vesikatetyypit ovat turvekatto, pärekatto ja olkikatto. Myöhemmin käyttöön otettiin huopakatto, jonka materiaaliin imeytettiin pikeä ja jonka pinta käsiteltiin sirotteella. Kattotyyppi on edelleen yleisessä käytössä, mutta sen suosio on laskenut, sillä materiaali vaatii paljon huoltoa. Huopakatteen vahvuuksiin kuuluvat äänettömyys, asentamisen helppous ja edullinen hinta.

Nykyään suurin osa vesikatteista valmistetaan teräksestä. Vaihtoehtoja on useita, mutta yleisimmät teräskatetyypit ovat teräsmuotokate, konesaumattu kate, konesaumattua muistuttava muotokate ja suora profiilikate.

Uusissa teräskatteissa on pinnoitus, jonka vuoksi valmiita värivaihtoehtoja on useita eikä hintakaan huimaa kuluttajan päätä. Kattotyyppi on pitkäikäinen ja säänkestävä.

Toiseksi yleisin kattotyyppi Suomessa on tiili- tai kuitusementtikate, joiden valikoima on ulkonäön puolesta laaja. Tiilikaton asentaminen käy helposti parissa päivässä, sillä yksinkertaisimmillaan tiilet ladotaan paikoilleen yksitellen toinen toisensa perään. Tiilikatto on hyvin pitkäikäinen ja ulkonäöltään näyttävä.

Asennus käytännössä

Vesikatteen asentaminen alkaa vanhan vesikatteen purkamisella ja purkujätteen toimittamisella kaatopaikalle. Sen jälkeen tarkistetaan katon rakenteet ja läpivientien kunto, jotta uudella vesikatteella on varmasti hyvä pohja.

Katolle asennetaan valitun materiaalin edellyttämät ruoteet ja aluskatteet. Lopuksi uudet materiaalit nostetaan katolle ja asetetaan paikoilleen. Remontin jälkeen suoritettavassa lopputarkastuksessa varmistetaan, että asennus on onnistunut suunnitelmien mukaan.

Täältä löydät oikeanlaiset kateruuvit vesikatteiden liitoksiin!