Ideoita aidan rakentamiseen

Pihaa rajaava aita suo yksityisyyttä ja erottaa tontin ympäröivästä alueesta. Aitaa suunnitellessasi mieti ensin sen tarkoitusta. Haluatko sen rajoittavan näköyhteyttä naapuritontille, vai onko sen tärkein tehtävä estää lapsia tai koiraa juoksemasta tielle?

Aidan käyttötarkoitus vaikuttaa myös sen korkeuteen. Esimerkiksi rivitaloasuntojen pihojen välillä tai tiheään asutulla omakotitaloalueella korkeampi aita tarjoaa yksityisyyttä. Huomioithan kuitenkin, että korkean aidan vuoksi piha jää iltapäivällä nopeammin varjoon.

Tarvitaanko rakennuslupa?

Seuraava askel on selvittää lupa-asiat. Usein aita vaatii rakennusluvan, mutta asiaa kannattaa kysyä oman kuntasi rakennusviranomaisilta. Selvitä myös, onko asuinalueellasi aidan rakentamista rajoittavia määräyksiä. Jos aita tulee naapuritontin rajalle, asiasta kannattaa keskustella etukäteen myös naapurin kanssa.

Jos aidan rakentamista eivät koske erityiset määräykset, voit valita sen tyylin vapaasti talon ja pihan ilmeeseen sopivaksi. Parhaimmillaan se on puutarhaa kaunistava elementti.

Aidan tolpat

Valitse aidan tolppien etäisyys ja kiinnitys maaston, maaperän ja aidan koon mukaan riittäväksi, jotta aidasta tulee tarpeeksi tukeva.

Aitatolppien asennukseen voidaan käyttää esimerkiksi kuumasinkitystä teräksestä valmistettuja pilarikenkiä tai tolppajalkoja. Painekyllästetyt tolpat voidaan asentaa suoraan maaperään. Aitatolppien asentamisessa maaperään apuna toimivat esimerkiksi tolppajuntta tai rautakanki.

Aidan rakentamisen tarvikkeet

Aidan rakentamiseen voidaan käyttää painekyllästettyä puuta. Jos haluat käyttää kyllästämätöntä puutavaraa, se tulee käsitellä tai maalata lahoamisen estämiseksi.

Rakentaessasi painekyllästetystä puusta on suositeltavaa käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja yleisruuveja tai esimerkiksi terassin rakentamiseen tarkoitettuja kiinnitystarvikkeita. Painekyllästämättömästä puusta rakentaessasi voit käyttää myös soveltuvia pinnoitetusta hiiliteräksestä valmistettuja ruuveja.

Portin nurkkaliitoksissa kannattaa käyttää kulmarautoja tukevoittamaan rakennetta ja helpottamaan asennusta.

Muut tarvikkeet:

  • Saha tai sirkkeli
  • Ruuviväännin
  • Mitta
  • Maalipensselit
  • Tolppajuntta
  • Vatupassi suoran linjan saamiseksi
  • Linjalanka, jolla aitatolpat asennetaan samaan linjaan