Omakotitalo ja mökki kesäkuntoon

Talven jälkeen omakotitalot ja mökit on aika huoltaa kesäkuntoon. Huoltotyöt ja siivous kannattaa tehdä heti keväällä säiden lämmetessä, jotta kaikki on kunnossa kesää varten. Siistissä talossa on mukava viettää aikaa ja sinne voi huoletta kutsua vieraita. Keväthuolto myös parantaa kodin ja mökin turvallisuutta.

Omakotitalon keväthuolto

Talven jälkeen räystäskourut ja sadevesikaivot kannattaa puhdistaa. Tyhjentämättömät kourut voivat päästää veden valumaan talon ulkoseinälle. Tarkista myös räystäiden liitoskohdat, jotta mahdolliset vuodot voidaan korjata. Samalla on hyvä varmistaa räystäskourujen kiinnitysten olevan kunnossa. Tarvittaessa räystäiden kiinnityksen voi korjata sopivilla kiinnitystarvikkeilla, joista puulle ja betonille löytyvät omansa.

Myös lumiesteiden kunto ja kiinnitykset kannattaa tarkistaa.  Jos korjauksia tarvitaan, kiinnitystarvikkeiden materiaalit ja pinnoitteet valitaan katemateriaalin ja käyttöolosuhteiden mukaan.

Kevätaurinko paljastaa talven aikana ikkunoihin kertyneen lian ja pölyn. Säiden lämmetessä ikkunoiden peseminen on ajankohtaista. Siihen kannattaa varata reilusti aikaa. Suuremman omakotitalon ikkunoiden peseminen vie yhdeltä ihmiseltä jopa koko päivän.

Kevään tullen on aika suorittaa myös kunnollinen siivous sekä kodin ja sen tekstiilien tuuletus. Siivoa myös terassi ja parveke. Tarkista samalla, onko tarvetta korjaustöihin.

Mitä jos omakotitalo jää tyhjilleen?

Samat huolto- ja siivoustyöt kannattaa tehdä, vaikka suurin osa kesästä kuluisi mökillä. Huolehdi lähtiessäsi, että talo on turvassa vahingoilta ja murtovarkailta.

Tarkista, että kaikkien laitteiden hanat ovat pois päältä. Irrota sähkölaitteet pistorasioista. Huolehdi myös, ettei talo houkuttele murtovarkaita. Ikkunaverhot kannattaa jättää auki, jolloin talo vaikuttaa asutulta ohikulkijoiden silmissä. Naapuria voi pyytää hakemaan postit, ettei pursuava postilaatikko paljasta kodin olevan tyhjillään.

Mökkiläisen muistilista

Mökille mennessä kannattaa ensin tarkistaa, että katot, piiput ja muut rakenteet ovat talven jälkeen kunnossa. Tarkista palohälytinten toimivuus ja katso, etteivät jyrsijät ole tehneet tuhoa esimerkiksi sähköjohtojen parissa. Tuuleta kaikki sisätilat huolellisesti.

Aloita mökin lämmittäminen varovasti, jotta piippu ei vaurioidu.

Muista myös nämä huolto- ja siivoustyöt:

  • Puhdista rännit.
  • Tarkista vesiputkien toimivuus.
  • Puhdista sauna ja tarkista samalla kiuaskivien kunto.
  • Tarkista terassin kunto ja tee mahdolliset korjaustyöt.
  • Käy läpi kaapit ja katso, etteivät jyrsijät ole tehneet tuhoja.
  • Imurin sijaan lattiat kannattaa puhdistaa pesuainevedellä. Jos mökissä on jyrsijöiden jätöksiä, niissä saattaa olla myyräkuumetta aiheuttavaa virusta, jonka imuri vain levittää koko tilaan.