TERASSI TÄHTÄIMESSÄ – NÄILLÄ VINKEILLÄ ONNISTUT

Kesä on taas täällä – ja missä siitä olisi mukavampi nauttia kuin omalla terassilla? Toimiva, tilava ja hyvin tehty terassi kotona tai mökillä moninkertaistaa piha-alueen käytön ja mukavuuden. Terassi on rakennuksen ”lisäsiipi”, jossa vietetään aikaa grillaten ja syöden, aurinkoa palvoen, sanomalehteä tai kirjaa lueskellen, ulkoilmasta nauttien ja juhlien. Terassin rakentaminen onnistuu itse, ja terassin hintakin on huomattavasti pienempi, kun itse käärii hihat. Ei kannata kuitenkaan säästää väärässä paikassa ja suunnittelematta hommiin ei kannata rynnätä. Kokosimme viisi tärkeintä asiaa, jotka kannattaa huomioida, jos aiot rakentaa terassin ilman ammattilaisen apua. Katso Fix masterin vinkit!

Muistilista terassin rakentamiseen

  1. Tee fiksu suunnitelma

Terassin rakentaminen, kuten kaikki rakennusprojektit, kannattaa suunnitella hyvin. Mikäli et osaa tai halua tehdä terassin suunnitelmaa itse, löytyy netistä hyviä ohjeita. Terassi rakentuu perustuksesta, rungosta ja kansilaudoituksesta. Lisäksi voi olla tarpeen rakentaa portaat ja aita. Jos ajatus auringonpaisteessa kylpemisestä ei houkuttele, voit aina rakentaa katetun terassin. Mieti myös, haluatko rakentaa korkean vai matalan terassin. Kun otat huomioon sinulle sopivan terassin alan ja korkeuden, käytännön asiat kuten katetun tai avonaisen terassin sopivuuden ja lopputuloksen istuvuuden muuhun ympäristöön nähden, saat kerralla itsellesi mieluisan ratkaisun. Huomaathan myös, että kotona toimiva ratkaisu ei välttämättä toimi samanlaisena mökillä, vaan ympäristö-, rakennus- ja materiaalirealiteetit ovat tapauskohtaisia.

Terassin rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa, mutta varmuuden varalta asia kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta.

  1. Puu vai komposiitti – valitse materiaali huolella

Suomen sääolosuhteet ovat vaativia kaikille pinnoille, jotka ovat jatkuvasti ulkoilmassa. Valitse terassin rakentamiseen puulaatu, joka on tarkoitettu ulko-olosuhteisiin. Maalit, lakat ja muut pinnoitteet eivät pysty ihmeisiin, vaan puulaatu on keskeisen tärkeä. Suosittelemamme terassilaudat löydät asiantuntevasta puutavaraliikkeestä. Terassilautoja tehdään myös komposiittimateriaalista, joka voi olla hyvä vaihtoehto. Terassin materiaalin hinta voi vaihdella paljonkin, mutta siinä kannattaa panostaa ennen kaikkea laatuun.

  1. Kiinnitysvälineiden valinta

Terassin asennus- ja kiinnitystarvikkeina käytetään ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja. Asennuksessa saatetaan tarvita myös esimerkiksi pilari- ja palkkikenkiä sekä kulmarautoja. Ota myös huomioon, mihin terassi kiinnitetään; seinään, sokkeliin tai vaikkapa kallioon. Myös alusta on hyvä huomioida. Rakennetaanko terassi nurmikolle, laatoitukselle, rinteeseen vai tasaiselle jne.

Fix masterin puuruuvit sopivat loistavasti terassin rakentamiseen. Muista mitata materiaalien paksuus, jotta osaat valita oikean mittaiset ruuvit. Fix masterin valikoimasta löydät kaikki muutkin kiinnitystarvikkeet.

  1. Satsaa työkaluihin

Kunnollisilla työkaluilla rakentaminen sujuu ja on mukavaa. Monesta voi tinkiä, mutta työkalujen kohdalla sitä ei kuitenkaan kannata tehdä. Jos epäilet, ettei työkaluille jatkossa tule käyttöä, voi vuokraaminen olla hyvä vaihtoehto. Usein on järkevämpää vuokrata laadukkaat koneet kuin ostaa omaksi halvat markettilaitteet. Et onneksi tarvitse suurta arsenaalia. Terassin rakentamisen tärkeimmät työvälineet ovat vasara, saha, hiomapaperi ja akkuporakone.

  1. Rakenna hyvän saan aikaan

Ulkorakentamisessa sää on tärkeä muuttuja. Terassin rakennat ennen kaikkea aurinkoisia päiviä varten, mutta yhtä hyvin voit nauttia auringosta jo rakennusvaiheessa. Muista kuitenkin, että sääolosuhteet voivat aina yllättää, joten varaudu aikataulussasi myös sateisiin päiviin.

Löydät lisätietoa Fix masterin osoitteesta www.fix-master.info.

Sivuilta löytyy myös opas ruuvien valitsemiseen. Valitseminen on helppoa myös Fix masterin Ruuvivalitisin-sovelluksen kautta. Se on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta.