Vinkkejä pergolan rakentamiseen

Kesän tullessa moni haaveilee pihan ja puutarhan somistamisesta. Pergola eli kevyt katosrakennelma on sekä kaunis että hyödyllinen, sillä esimerkiksi helteisinä päivinä se tarjoaa varjoa. Pergolan alle voidaan sijoittaa vaikka kesäkeittiö tai puutarhakalusteet, jolloin se on täydellinen paikka rentoon oleskeluun tai grillijuhlille.

Halutessaan rakennelman voi kattaa ja lisätä kevyet seinät, jolloin se tarjoaa suojaa sateelta ja tuulelta. Pergolan rakenteita verhoavat köynnöskasvit antavat sille viehättävän ilmeen.

Pergolan suunnittelu alkaa käyttötarkoituksen ja sijainnin valinnalla. Tehdäänkö se talon yhteyteen vai hieman kauemmas puutarhaan? Mistä suunnasta ja mihin aikaan päivästä auringon halutaan paistavan siihen? Näiden päätösten jälkeen mietitään tarkemmin pergolan mallia ja muita ominaisuuksia.

Pergolan rakentamiseen ei usein vaadita rakennuslupaa, mutta asia tulisi aina tarkistaa. Lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ennen rakennustöiden aloittamista kannattaa olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan.

Pergolan rakennustarvikkeet

Pergolan perustuksiin käytettävät tarvikkeet riippuvat maaperästä. Jos maa on routimaton, pilareihin kiinnitettävät teräsjalat riittävät. Muussa tapauksessa betoniset peruspilarit voivat olla tarpeen.

Pergolan rakentamisessa tulee huomioida ulko-olosuhteet. Suositeltavaa on käyttää painekyllästettyä puutavaraa, jolloin kiinnitystarvikkeiden tulee olla puulaadulle sopivia. Yleensä ruostumattomasta teräksestä valmistetut ja riittävällä pinnoitteella varustetut kiinnitystarvikkeet soveltuvat parhaiten tarkoitukseen.

Jos pergola rakennetaan erityisen kosteisiin tai happamiin olosuhteisiin, kuten merenrannalle, saatetaan tarvita haponkestäviä kiinnitystarvikkeita. Normaaleissa olosuhteissa puutavaran yhteenliittämisessä voidaan käyttää sinkityllä pinnalla varustettuja kulma- ja asennusrautoja. Kun kantavia rakenteita ja henkilöturvallisuuteen oleellisesti vaikuttavia rakenteita tehdään painekyllästetystä puusta, tulee kuitenkin aina käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kulmarautoja ja kiinnikkeitä. Pergolan pintakäsitelyyn sopivat esimerkiksi puuöljy tai ulkokäyttöön soveltuva maali.

Pergolan rakentamalla saa pihaan pienellä vaivalla kauniin lisän. Sen somistamisessa ja käyttötarkoituksissa on vain mielikuvitus rajana. Esimerkiksi talvella köynnöskasvit voidaan korvata tunnelmallisilla koristevaloilla.