Pieni opas
kiinnittämiseen

Kun on aika rakentaa, remontoida, sisustaa tai korjata, Fix masterilta löydät kestävät kiinnitystarvikkeet eri materiaaleille.

Monet kiinnikkeet sopivat myös useille eri pinnoille.

Oikein tehty kiinnitys takaa siistin ja kestävän lopputuloksen: taulu tai muu esine pysyy seinällä, ja seinä säilyy ehjänä.

Sisällysluettelo – Hyppää sinulle ajankohtaiseen osioon

  1. Kiinnittäminen puuhun
  2. Kiinnittäminen kipsilevyyn
  3. Kiinnittäminen betoniin ja kiveen
  4. Kiinnittäminen tiileen
  5. Kätevät täsmäohjeet

Näin valitset kiinnitystavan

Mitä olet kiinnittämässä?
Arvioi tarvittavien kiinnitystapa ja kiinnikkeiden määrä esineen koon ja painon perusteella. Jos kiinnität seinätelinettä tai hyllyä, muista arvioida myös niihin tulevien tavaroiden paino.

Minne olet kiinnittämässä?
Valitse kiinnikkeet pinnan sekä kiinnitettävän esineen painon mukaan.

Jos ruuvi menee sekä esineen että pinnan läpi, valitse molempiin materiaaleihin sopiva kiinnike – esimerkiksi puulle ja betonille sopiva ruuvi.

Katso myös, että ruuvit sopivat sisä- tai ulkotilaan kohteen mukaan.
Vinkki: seinän materiaali selviää koputtelemalla: kipsilevystä lähtee ontto ääni, betoni on lähes äänetön.

Miten olet kiinnittämässä?
Valitse työkalu materiaalien mukaan. Esimerkiksi kipsilevyseinään riittää tavallinen porakone, betoniseinään puree iskuporakone oikeanlaisella terällä.

Kiinnittäminen puuhun

Puuhun kiinnittämiseen kannattaa valita puulle sopivat ruuvit puulajin mukaan. Akkuruuvinväännin on kätevä työkalu ruuvaamiseen.

Taulun ripustaminen tai hyllyn kiinnittäminen puuseinään käy helpoiten ruuvien avulla.

Kevyisiin esineisiin voi riittää myös pelkkä naula. Hyllyihin ja muihin painavampiin esineisiin suosittelemme ruuveja, sillä niiden kierteet pureutuvat tukevasti seinään ja tekevät kiinnityksestä pitävämmän.

Kiinnittäminen kipsilevyyn

Kipsilevyseinään kiinnittäminen voi mietityttää, eikä ihme. Tavalliset ruuvit on vaikea kiinnittää, eivätkä ne välttämättä pidä.

Tämän takia kiinnittämiseen kannattaakin käyttää kipsilevyseinille suunniteltuja kiinnitystulppia eli proppuja ja ankkureita.

Fix masterin kätevän ruuvivalitsimen avulla valitset juuri oikeat ruuvi kiinnittämiseen

Niiden avulla esine pysyy tukevasti kiinni. Koneeksi sopii pienitehoinen porakone, jossa on tavallinen terä.

Ennen kipsilevyseinään kiinnittämistä tulee selvittää koolausten, putkien ja sähköjohtojen paikat. Tähän kätevä työkalu on rakennetunnistin eli rakenneilmaisin.

Itse kipsilevyjen kiinnittämiseen suosittelemme Fix master kipsilevyruuveja.

Entä painavampien esineiden kiinnitys kipsilevyseinään?

Kipsilevyseiniä on erilaisia, ja niiden kestämä kuorma vaihtelee. Esimerkiksi Gyprociin sivuilla voi tarkistaa, miten kiprokkiin eli kipsilevyyn ripustaminen onnistuu parhaiten ja mitä kiinnikeitä tarvitaan.

Sopivat tuotteet puolestaan löydät kiinnikkeet rakennuslevyyn -kategoriastamme. Usein varminta on tehdä kiinnitys suoraan kipsilevyn takana olevaan koolaukseen.

Kiinnittäminen betoniin ja kiveen

Betoniin kiinnitys onnistuu oikeanlaisilla ruuveilla ja kiinnitystulpilla.

Kiviseinään ja betoniseinään kiinnitys onnistuu yleensä kuuden millimetrin kiinnitystulpilla, painavampiin esineisiin ja kalusteisiin suosittelemme muutaman millimetrin suurempia tulppia.

Koneeksi kannattaa valita iskuporakone kovapalaterällä.

Fix masterilta löydät sekä ruuvit että terät betoniin kiinnittämistä varten. Meiltä saat myös FIT-ankkurimassat vaativaan betoniin ja luonnonkiveen kiinnittämiseen, teräsrakenteiden ja LVIS-asennusten kiinnityksiin ja vedenalaisiin kiinnityksiin.

Kiinnittäminen siporexiin eli kevytbetoniin voi olla haastavaa kevytbetonin huokoisuuden ja melko pienen puristuslujuuden takia.

Kiinnitys kuitenkin onnistuu oikeanlaisten, tarpeeksi pitkien kiinnikkeiden sekä porakoneen avulla. Kiinnikkeeksi suosittelemme Snake-kiinnikettä.

Kevytbetoniharkkoon kiinnittämisessä käytetään porakonetta ilman iskutoimintoa. Syvyydenrajoitin on kätevä apu, jotta reiästä tulee oikean kokoinen.

Ruuvin pituuden voi laskea seuraavasti: tulpan pituus + kiinnitettävän kappaleen paksuus + 5 mm.

Puhdista reikä ennen ruuvin kiinnittämistä ja viimeistele kiristys porakoneen momenttikontrollilla tai käsin, jotta ruuvi ei ylikierry.

Kiinnittäminen leca-harkkoihin eli kevytsoraharkkoihin on myös oma lajinsa harkkojen huokoisuuden ja pienen puristuslujuuden takia. Oikeanlaisilla työvälineillä sekin onnistuu.

Ruostumaton Snake-kiinnikkeemme soveltuu myös kevytsoraharkkoihin. Ruuvin pituus on tulpan pituus + kiinnitettävän kappaleen paksuus + 5 mm.

Reikä kannattaa porakoneella ilman iskutoimintoa, syvyydenrajoitinta käyttäen. Tämän jälkeen reikä puhdistetaan, ja ruuvi porataan.

Loppukiristys tulee tehdä varovaisesti porakoneen momenttikontrollilla tai käsin ruuvimeisselillä, jolloin vältytään ylikiertymiseltä.

Kiinnittäminen kiveen edellyttää usein samoja välineitä kuin betoniin kiinnittäminen. Kunnon kiinnikkeet pitävät esimerkiksi laiturin paikoillaan rantakivissä. Työkoneeksi kannattaa valita tehokas iskuporakone kovapalaterällä.

Luonnonkiveen kiinnittäminen sujuu Fix masterin kiinnikkeet betoniin -kategoriasta löytyvillä terillä, kiinnikkeillä ja kemiallisella ankkurointimassalla.

FIT-ankkurimassat sopivat myös vedenalaiseen kiinnittämiseen, minkä takia ne soveltuvat erityisesti laiturien, siltojen ja satamarakenteiden kiinnityksiin.

Kiinnittäminen tiileen

Tiili kuuluu betonin ja luonnonkiven tapaan koviin rakennusmateriaaleihin. Tiiliseinään kiinnitys onnistuukin parhaiten iskuporakoneen ja kovapalaterän avulla.

Tiiliseinään riittävät usein kuuden millimetrin kiinnitystulpat, raskaampien esineiden ja kalusteiden asennuksessa kannattaa käyttää muutaman millimetrin pidempiä tulppia.

Tiileen kiinnittämiseen löydät sopivat kiinnikkeet Betoni-kategoriastamme.

Kiinnittäjän muistilista

  • Selvitä seinän tai muun kiinnityskohteen materiaali.
  • Valitse kiinnitystarvikkeet ja niiden määrä kiinnityskohteen ja kiinnitettävän esineen painon mukaan. Apua valintaan saat Fix master -sovelluksessa sekä kiinnikkeiden jälleenmyyjältä. Kiinnitä myös huomiota, tuleeko kiinnitys kuivaan vai kosteaan tilaan ja valitse kestävät kiinnikkeet sen mukaan.
  • Muista ruuvien lisäksi pora ja vatupassi.
  • Varmista, että porattavassa kohdassa seinän sisällä ei ole vesi- tai kaasuputkia tai sähköjohtoa. Rakennetunnistin eli rakenneilmaisin on tähän kätevä työkalu.
  • Poraa reiät suoraan ja siisti syvemmät (yli 5 mm) reiät imurilla.
  • Poraa ruuvit kiinni tarvittaessa kiinnitystulppia ja ankkurimassaa hyödyntäen.
  • Varmista pitävä kiinnitys, mutta vältä ylikiertämistä.

Kätevät täsmäohjeet

Olemme koonneet myös käteviä täsmäohjeita muun muassa taulujen ja naulakon kiinnittämiseen.

Kurkkaa ne täältä:

Painavien kalusteiden asentaminen seinille
Taulun ripustaminen seinälle kuin seinälle
Naulakon kiinnittäminen kipsilevyseinään tai betoniseinään
Leuanvetotangon kiinnittäminen
Muut rakennus- ja remonttivinkit