Kotikuntosali on paras ratkaisu treenaajalle, joka ei pääse tai ehdi käymään salilla. Kuntosalin saat rakennettua pienelläkin budjetilla ja vähiin neliöihin, kunhan suunnittelet tilankäytön ja välineiden hankinnan huolella.
Pidemmällä aikavälillä kotitreenaaja säästää ajan lisäksi rahaa. Kotikuntosalilla voit myös valita musiikin mielesi mukaan ja treenata vaikka vaatekomerosi kulahtaneimmissa trikoissa.
Suunnittele tilat kuntosalille
Mieti aivan aluksi, mitä haluat kotikuntosalilla tehdä. Suositko treenaamista laitteilla, vapaapainoilla vai oman kehon painolla? Toki myös käytössä olevat tilat vaikuttavat treenimahdollisuuksiin.
Jokaisesta kodista ei löydy huonetta, jonka voi omistaa kuntoilulle. Vähälläkin tilalla pärjää ja jopa muutama neliö riittää. Voisiko esimerkiksi työhuoneesta tai olohuoneesta omistaa osan treenaamiselle? Kenties sopivat tilat löytyvät autotallista tai kellarista.
Tilan huolelliseen suunnitteluun on panostettava etenkin, jos huoneella on muitakin käyttötarkoituksia. Mahdollisuuksien mukaan tila kannattaa järjestää siten, että välineet voi jättää esiin, jottei kynnys kuntoilulle kasva.
Tärkeimmät välinehankinnat
Edullisia ja vähän tilaa vieviä välineitä kotikuntosalille ovat kahvakuulat, säädettävät käsipainot, jumppapallo, vastuskuminauhat ja leuanvetotanko, jonka voi kiinnittää ovensuuhun tai seinälle. Tanko on hyödyllinen vaikka leuanvedot eivät vielä onnistuisi, sillä voit yhdistää siihen vastuskuminauhan. Tankoon saa kiinnitettyä myös esimerkiksi voimistelurenkaat, mikä lisää sen monikäyttöisyyttä.
Jos tilaa on enemmän, säädettävä painonnostopenkki ja tanko levypainoineen ovat hyödyllisiä hankintoja. Vapaapainojen kanssa treenaamista suosivan kannattaa panostaa myös kyykkytelineeseen tai monipuoliseen treenikehikkoon. Saatavilla on esimerkiksi penkkipunnerrus- ja kyykkytelineiden yhdistelmiä. Näillä välineillä saat jo helposti tehtyä kokonaisvaltaisen treenin.
Kuluttajille on tarjolla myös kuntosalilaitteita sekä aerobiseen- että lihaskuntotreeniin. Kotiin kannattaa hankkia laitteita, joilla voi tehdä useampaa kuin yhtä liikettä. Huomioi, riittääkö huonekorkeus ja mittaa tilat ennen laitteiden hankintaa.
Kotisalin turvallisuuteen kannattaa panostaa jo suunnitteluvaiheessa. Erityisen tärkeää se on, jos lapsilla on pääsy tiloihin. Turvallisuuden lisäämiseksi voit kiinnittää telineet lattiaan. Kaikki kiinnitykset tulee myös tarkistaa säännöllisesti. Seinille kiinnitetyt peilit vähentävät loukkaantumisia treenatessa, sillä niistä voit katsoa, teetkö liikkeet oikeassa asennossa.
Kuntosalia rakennettaessa on hyvä kiinnittää huomiota alustaan nähden oikeisiin kiinnitystarvikkeisiin. Laitteista ja niiden käytöstä saattaa tulla kohtuullisesti kuormaa esimerkiksi seinäkiinnityksiin. Siksi kiinnitettävään alustaan nähden oikeiden ja riittävän lujien kiinnitystarvikkeiden valinta on olennaista. Näin peilikin pysyy seinällä!
Muistilista kuntosalin rakentamiseen:
- Mieti ensin, mitä ja miten haluat treenata.
- Suunnittele tila huolellisesti ja hanki välineitä, joilla voi tehdä useampia eri liikkeitä.
- Varmista, että hankkimasi välineet mahdollistavat koko kehon treenaamisen.
- Huolehdi turvallisuudesta. Jos välineitä pitää kiinnittää esimerkiksi seinään tai lattiaan, tarkista säännöllisesti kiinnitysten pitävyys.